16/06/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

OVAKO SE GLASALO U UN! 84 zemlje ZA, 19 PROTIV, 68 UZDRŽANO

OVAKO SE GLASALO U UN! 84 zemlje ZA, 19 PROTIV, 68 UZDRŽANO

Uoči glasanja, Kina je najavila da će glasati protiv Rezolucije o Srebrenici, Namibija da će biti uzdržana dok Azerbejdžan neće glasati kako su rekli najavili njihovi predstavnici nakon govora na sednici Generalnoj UN.

Predstavnik Kube je rekao da odbacuje tekst rezolucije, dok je Nikaragva rekla da ne podržava tekst rezolucije jer ne doprinosi pomirenju.

– Nečuveno je da postoje dvostruki standardi na zapadu. Podsetila bih i na genocid kolonizatora u Africi, kao i na činjenicu da je NATO bombardovao teritoriju zemlje na koju se Rezolucija odnosi – rekla je predstavnica Nikaragve u UN-u.

Predstavnik Venecuele rekao je da će nacrt rezolucije, pre nego što će doprineti pomirenju, produbiće jaz između naroda u BiH – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

– – Mi smo za nacionalno pomirenje i za ponovnu izgradnju mira. Ovo nije prvi put da pred sobom imamo težak zadatak razmatranje nacrta rezolucije. Taj nacrt rezolucije pre nego što će doprineti pomirenju, produbiće jaz između narode u BiH, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Oni moraj uda izgrade zajedničku budućnost – rekao je predstavnik Venecuele.

Predstavnik Kine ocenio je da je nacrt raspršio velike kontroverze u BiH.

– Kina iznova poziva na punu komunikaciju sa ključnim učesnicima i državama članicama u nacrtu rezolucije. Ishitreno glasanje o nacrtu rezolucije koja je i dalje obeležena velikim razlikama nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije unutar BiH i među zemljama regiona. Nije u skladu sa željom da se održi mir na Zapadnom Balkanu – rekao je predstavnik Kine.

Predstavnik Ujedinjenih arapskih emirata najavio uzdržani, isti stav najavio je i predstavnik Angole, dok je predstavnik Egipta je rekao da će glasati za tekst rezolucije.

– Mir na Balkanu je krh, nekada se neke stvari pokreću. Mi ćemo biti uzdržani. Naša uzdržanost je usmerena tome da se smanje regionalne tenzije i eskalacija. Mi smatramo da usvajanje trajnog mira iziskuje dobro promišljen dijalog. Pozivam sve lidere da ne rizikuju mir i stabilnost. Mora se sprečiti ponovno izazivanje mržnje i netolerancije – rekao je predstavnik UAE u UN.