08/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

UMRO JE JEDAN OD NAJBOLJIH: Javnost se oprašta, evo kada je SAHRANA čuvenog umetnika!

Vesti

Danas je saopšteno da je likovni umetnik iz Zvečana, Branislav Bane Ilić, preminuo jutros. Rođen je 1944. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde je završio Umetničku školu pre nego što je nastavio svoje obrazovanje na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Ilić je bio član ULUK-a i ULUS-a, a od 1975. godine radio je kao samostalni umetnik, ostavljajući iza sebe veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi.

Bane Ilić je bio nagrađivan umetnik, čije je delo bilo prepoznato i nagrađivano brojnim priznanjima. Bio je začetnik i osnivač likovne kolonije, kao i kulturne manifestacije „Sokolica“, zajedno sa Časlavom Milisavljevićem. Njegovo stvaralaštvo karakterisala je igra tehnikama, od akvarela, preko ulja, do grafika. Motivi koji su često bili zastupljeni u njegovim delima obuhvatali su pejzaže stare Mitrovice, Zvečana i kosovometohijskih manastira.

Foto: youtube/printscreen/Dankos Plus televizija

Preminuo Branislav Bane Ilić

Iako je živeo od svoje umetnosti, Bane Ilić je poklanjao svoje slike nesebično. Njegova dela su našla svoje mesto na svim kontinentima, gde su pronosila lepotu i znamenitosti njegovog rodnog kraja.

Sahrana zvečanskog umetnika Branislava Bane Ilića biće obavljena sutra u 13 časova na groblju u Rudaru, dok će porodica primati saučešće od 10 sati u kapeli.

Bane Ilić je ostavio neizbrisiv trag u svetu likovne umetnosti, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše i oplemenjuje ljude širom sveta.

BONUS VIDEO: