24/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

TREĆI PUT U KARIJERI! Jokić ponovo dobio MVP nagradu – Srbin zvanično najbolji stranac u istoriji NBA lige

TREĆI PUT U KARIJERI! Jokić ponovo dobio MVP nagradu - Srbin zvanično najbolji stranac u istoriji NBA lige

Uoči početka utakmice Denvera i Minesote, Nikoli Jokiću uručena je nagrada za MVP-a najjače košarkaške lige na svetu.

Podsetimo, nagradu koja se dodeljuje od 1956. godine, Jokić je dobio 2021. i 2022. godine. Po mnogima, Jokić je prošle godine zakinut za istu, koja je nezasluženo otišla u ruke Džoela Embida. Jokiću je tada uručena MVP nagrada za najkorisnijeg igrača finalne serije u kojoj je Denver osvojio titulu protiv Majamija.

U konkurenciji za titulu MVP-a bili su Luka Dončić iz Dalas Maveriksa i Šej Gildžres Aleksander iz Oklahoma Siti Tandera.

Treća MVP nagrada svrstala je centra Denvera u sam vrh NBA lige svih vremena.

Pored Jokića, po tri MVP titule imaju Mozes Meloun, Leri Bird i Medžik Džonson. Jednu više su osvojili Vilt Čemberlen i Lebron Džejms, a po pet imaju Bil Rasel i Majkl Džordan. Neprikosnoven je Karim Abdul Džabar sa šest titula MVP-a NBA lige.

Jokić je trećom MVP titulom ujedno i zvanično najbolji stranac u istoriji NBA lige, jedini neamerikanac sa tri trofeja.

Inače, najkorisnijeg igrača lige od sezone 1980/81 biraju sportski novinari, plus publika od 2010. godine. Zabranjeno je da glasaju novinari koji su bliski timovima iz kojih dolaze kandidati za koje se glasa. Ukupno 100 sportskih novinara iz poznatih medija ili specijalizovanih sajtova za NBA ligu ima pet mesta za glasanje. Igrač kojeg stave na prvo mesto dobija 10 poena, drugoplasirani sedam, treći dobija pet poena, četvrti tri i igrač na petom mestu dobija jedan poen.

Publika je 101. glasač po istom sistemu bodovanja.

Kada se završi glasanje, svi glasovi se sabiraju, pa u praksi može da se desi da najviše poena skupi igrač koji nema najviše pozicija broj 1.

Autor: