17/06/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

STIŽE PRLJAVA KIŠA: Pesak iz Sahare stigao u Srbiju!

STIŽE PRLJAVA KIŠA: Pesak iz Sahare stigao u Srbiju!

Snažno južno strujanje podiglo je velike količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare, koje su zatim prenesene preko Mediterana i donete u naše područje.

Padavine koje su zahvatile Crnu Goru, Albaniju i Grčku sadrže ove čestice, dok je atmosfera nad Grčkom zamućena velikim količinama pustinjskog peska. U Srbiji, pljuskovi koji su nedavno padali sadržali su pustinjski pesak, što je vidljivo na vozilima i prozorima.

U narednim danima, očekuju se padavine širom Srbije i regiona, praćene grmljavinom. Obilnije kiše se očekuju u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, gde će kiša biti obojena, odnosno prljava, zbog čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Ova pojava donošenja pustinjskog peska i prašine iz Sahare u naš region prirodna je karakteristika aktuelne vremenske situacije. Snažno južno strujanje podiglo je ove čestice i prenelo ih preko Mediterana, a njihov uticaj biće vidljiv kroz prljavu kišu i zamućenu atmosferu.

S obzirom na aktuelnu situaciju, važno je da građani budu svesni ovog fenomena i preduzmu odgovarajuće mere zaštite, posebno u situacijama kada su padavine prisutne.

Vreme naredne nedelje: Nestabilnost i moguće vremenske nepogode

Tokom naredne nedelje, očekuje se veoma nestabilno vreme sa čestim pojavama grmljavinskih pljuskova.

Postoji mogućnost za vrlo obilne padavine, tuču, olujni vetar i snažno sevanje, posebno u utorak i sredu.

BONUS VIDEO