19/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

SLOVENAČKI PREMIJER OPERISAN I PREŽIVEĆE! Najnovije informacije o stanju Roberta Fica – oglasili se svi svetski političari!

SLOVENAČKI PREMIJER OPERISAN I PREŽIVEĆE! Najnovije informacije o stanju Roberta Fica - oglasili se svi svetski političari!

Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Atentat se dogodio kada je Fico otišao među okupljene.

Prema informacijama, premijer Slovačke je upucan sa više hitaca u grudi i stomak. On je helikopterom hitno prevezen u bolnicu i, prema pisanju slovačkih medija, njegovo stanje je veoma teško. Vlada Slovačke saopštila je da je Ficov život u opasnosti.

Napadač je uhapšen na licu mesta i navodno je 71-godišnji Juraj Cintula, poznati slovački pisac. Na saslušanju, atentator je rekao da je pucao u premijera jer se nije slagao sa politikom vlade.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da je napad politički motivisan i optužio medije, novinare i društvene mreže za širenje mržnje koja je dovela do atentata.

Prema poslednjim informacijama, Fico je operisan i očekuje se da će preživeti.

Pisac pucao na premijera

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, piše slovački portal SME.

Inače, Cintula je osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih pisaca. Skaj njuz piše da se veruje da je ubica bivši radnik obezbeđenja.

Objavljen je snimak saslušanja Cintule, koji je rekao da je pucao u Ficu jer se nije slagao sa politikom vlade.

Reakcije evropskih i svetskih političari

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro su osudili napad na slovačkog premijera Roberta Fica.

Najoštrije osuđujem podli napad na slovačkog premijera Roberta Fica. Ovakvim nasilnim aktima nema mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najveće zajedničko dobro – napisala je Von der Lajen na društvenoj mreži Ks.

Ništa i nikada ne može opravdati nasilje ili takve napade. Šokiran sam vestima o napadima na slovačkog premijera nakon sastanka njegovog kabineta u Handlovi – rekao je Šarl Mišel.

Vest o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me šokira. Nasilju ne sme da bude mesto u evropskoj politici – objavio je Šolc na društvenoj platformi Ks.

Češki premijer Petr Fiala nazvao je šokantnom vest da je slovački premijer pogođen, ističući da se nasilje ne može tolerisati. „Vest o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica je šokantna. Želim premijeru da se što pre oporavi. Nasilje se ne sme tolerisati, njemu ne sme biti mesta u društvu“, napisao je Fiala.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je na platformi Ks da je duboko šokiran napadom na svog prijatelja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napad na Fica i poželeo mu brz oporavak. Slovenački premijer Robert Golob najoštrije je osudio napad na svog slovačkog kolegu Roberta Fica, koji je ranjen u pucnjavi. Golob je na društvenoj mreži Ks poželeo slovačkom premijeru brz oporavak.

Džo Bajden je najnoviji svetski lider koji je osudio napad na Roberta Fica. Američki predsednik je u saopštenju rekao da je „uznemiren“ napadom i da se on i njegova supruga Džil mole za brzi oporavak.

„Društvene mreže i novinari podsticali na atentat“

Ministri slovačke vlade održali konferenciju za novinare povodom napada na Ficu. Ministar odbrane Robert Kalinak kaže da je Ficovo stanje „veoma ozbiljno“ i da je i dalje na operaciji. On kaže da je premijer pretrpeo „ozbiljnu traumu“ nakon što je ispaljeno „nekoliko hitaca“, prenosi Skaj njuz.

Njegovo stanje je zaista teško, ova situacija je loša“, rekao je Kalinak i zahvalio se radnicima Hitne pomoći koji su pomogli Fiću.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je na konferenciji da preliminarne informacije „jasno“ ukazuju na političku motivaciju.

Na Fica je pucano pet puta“, rekla je ministarka Šutaj-Eštok, koja je za atentat okrivila društvene mreže. On je pozvao novinare i političare da prestanu da šire mržnju na društvenim mrežama. „Ono što je sada počelo, mnogi od vas su posejali svojom mržnjom“, rekao je on.

Zamenik premijera Slovačke: Fico je operisan i van životne je opasnosti

Zamenik slovačkog premijera Tomaš Taraba izjavio je večeras da je premijer Robert Fico trenutno van životne opasnosti i veruje da će preživeti pokušaj atentata.

Koliko ja znam, operacija je prošla dobro i mislim da će na kraju preživeti. Trenutno je van životne opasnosti – rekao je Taraba za Bi-Bi-Si.

Fico je u bolnici u Banskoj Bistrici operisan više od tri sata.

BONUS VIDEO