23/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

MADRID U ŠOKU I NEVERICI: Ubijena trojica španskih turista u Avganistanu, oglasio se premijer Sančez

MADRID U ŠOKU I NEVERICI: Ubijena trojica španskih turista u Avganistanu, oglasio se premijer Sančez

Španska vlada je saopštila da su naoružani napadači ubili trojicu španskih turista u gradu Bamijanu u centralnom Avganistanu.

Avganistanski zvaničnici rekli su da je ubijen i jedan državljanin Avganistana, dok su još četiri stranca i tri Avganistanca povređena.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali je portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Abdul Mateen Kani, rekao da su četiri osobe uhapšene.

Kani je u saopštenju naveo da talibanska vlada „snažno osuđuje ovaj zločin, izražava duboko saučešće porodicama žrtava i uverava da će svi zločinci biti pronađeni i kažnjeni“.

Španski premijer, Pedro Sančez, rekao je u objavi na društvenim mrežama da je „preneražen vestima o ubistvu španskih turista u Avganistanu“.

Izražavajući saučešće porodicama i prijateljima žrtava, on je rekao da pomno prati situaciju i obećao je konzularnu podršku.

Najmanje jedan španski državljanin takođe je među povređenima, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Planinski Bamijan je dom svetske baštine UNESKO, a tamo se nalaze ostaci dve džinovske statue Bude koje su digli u vazduh Talibani tokom njihove prethodne vladavine 2001. godine.

Od ponovnog preuzimanja vlasti u Avganistanu 2021. Talibani su obećali da će povratiti bezbednost u zemlji i ohrabriti mali, ali rastući broj turista koji dolaze u zemlju. Talibanska vlada prodaje karte za pristup mestu na kom se nalaze ostaci statua Bude.

Iako je građanski rat u zemlji okončan preuzimanjem vlasti od strane Talibana, Islamska država je izvršila više napada na Talibane, a u nekim oblastima podignuta je i pobuna protiv Talibana.