13/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

Inovativni reuma skener stiže u Srbiju: Šta sve može da otkrije?

Reuma skener – nova era u dijagnostici reumatoloških bolesti.

U poslednje vreme, sve veći broj ljudi širom sveta pati od reumatoloških bolesti, kao što su reumatoidni artritis (RA), lupus, osteoartritis i drugi problemi sa zglobovima, mišićima i kostima. Ovi problemi mogu biti vrlo bolni i iscrpljujući, utičući na kvalitet života i funkcionalnost pacijenata. Međutim, napredak u tehnologiji i medicini je doveo do razvoja novih i inovativnih metoda za dijagnostikovanje ovih bolesti. Jedna od takvih metoda je reuma skener, koji stiže u Srbiju.

Šta je reuma skener (reuma scan)?

Reuma skener ili reuma scan, takođe poznat kao biomagnetna infracrvena rezonanca, je najsavremeniji skener koji se koristi za neinvazivnu analizu reumatoloških parametara i funkcionalnog stanja organizma. Ovaj skener koristi biomagnetno polje, infracrvene talase i kompjuterski program koji zajedno rade kako bi identifikovali probleme i inflamaciju u tkivima, bez zračenja i toksičnih hemijskih mernih markera.

Kako funkcioniše reuma skener?

Reuma skener se koristi za analizu tela kako bi se otkrili problemi i inflamacija u tkivima. Merenje je bezbolno i traje samo 2 minuta. Dubinska analiza metaboličkih promena omogućava utvrđivanje upalnih procesa i uzroka bola koštano-mišićnog sistema (reume). U poređenju sa staromodnim pregledom reumatologa, koji uključuje stiskanje i opipavanje ruku pacijenata, ovaj skener je sigurniji i brži. Reumatolozima je pregled jednostavan – pacijent stavlja svoju šaku na aparat tj. na obeleženo polje za dlan, a zatim se za samo nekoliko minuta dobijaju rezultati sa grafikonima i tabelama.

Šta sve može da otkrije reuma skener?

Reuma skener može otkriti različite reumatološke parametre, koji su značajni za dijagnostiku bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, osteoartritis, i druge bolne sindrome vezane sa zglobovima, mišićima i kostima. Osim toga, ovaj skener takođe pomaže reumatolozima u proceni osteoporoze i drugih bolesti koštano-mišićnog sistema. Reuma skener može takođe otkriti probleme sa kolagenom, toksinima, mineralima, vitaminima, antioksidansima i drugim parametrima koje utiču na funkcionalnost tela.

Kako reuma skener može pomoći reumatolozima?

Reuma skener može pomoći reumatolozima tako što će omogućiti precizniju i raniju detekciju problema u tkivima, što može biti ključno u postavljanju dijagnoze i planiranju terapije. Ovaj skener pruža informacije o stepenu inflamacije u telu, procenjuje reumatske parametre i utvrđuje koliko su zahvaćeni zglobovi, mišići i kosti. Osim toga, reuma skener omogućava identifikovanje problema koji se možda ne vide na rendgenskom snimku ili ultrazvuku.

Kada se reuma skener koristi u kombinaciji sa drugim dijagnostičkim metodama, kao što su krvne analize, rendgen i ultrazvuk, može se dobiti sveobuhvatna slika zdravstvenog stanja pacijenta. Na taj način, reumatolozi mogu doneti brže i preciznije odluke o lečenju, optimizovati terapiju i pratiti napredak pacijenata.

Kada je najbolje koristiti reuma skener?

Reuma skener se može koristiti u bilo kom trenutku kada postoji sumnja na reumatološke probleme, kada imate bolove nepoznatog porekla ili kada je potrebno pratiti napredak pacijenta tokom terapije. Preporučuje se da se skeniranje uradi pre početka lečenja, kako bi se utvrdio tačan stepen inflamacije i aktivnosti bolesti. Takođe, reuma skener može biti koristan u ranom otkrivanju bolesti kod osoba koje imaju porodičnu istoriju reumatoloških problema.

Reuma skener stiže u Srbiju

Kao što smo već pomenuli, reuma skener stiže u Srbiju i biće dostupan u nekoliko renomiranih klinika i medicinskih centara. Ova inovativna tehnologija će omogućiti pacijentima da dobiju precizniju analizu i optimizuju svoje zdravlje. Reuma skener će biti koristan ne samo za pacijente, već i za reumatologe, koji će imati bolji uvid u zdravstveno stanje svojih pacijenata i moći da im pruže adekvatnu terapiju.

Zaključak

Reuma skener predstavlja veliki napredak u dijagnostikovanju reumatoloških bolesti i omogućava precizniju i raniju detekciju problema u tkivima. Ovaj skener je neinvazivan, bezbolan i brz, što značajno smanjuje stres i anksioznost kod pacijenata. Reuma skener će biti dostupan u nekoliko renomiranih klinika i medicinskih centara u Srbiji, što će omogućiti pacijentima da dobiju bržu i precizniju dijagnozu i pravilnu terapiju.

 

Pročitajte više ovde:

KLIKNI OVDE

Reuma Scan: Reuma skener kao nova metoda za analizu reume i drugih problema sa zglobovima, mišićima ili kostima