19/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

POZADINA ATENTATA NA PREMIJERA FICA: Kako je inspirisan i pripreman atentat? Ko je sve zakazao?

POZADINA ATENTATA NA PREMIJERA FICA: Kako je inspirisan i pripreman atentat? Ko je sve zakazao?

Slovački premijer Robert Fico preživeo je ranjavanje sa pet hitaca, a posle višesatne operacije, nalazi se van životne opasnosti. Atentat na njega je izveo Juraj Cintula (71), književnik, osnivač pokreta protiv nasilja, koji je legalno posedovao pištolj i napao je premijera dok se pozdravljao sa građanima. Uhapšen je i priznao je da se za atentat spremao mesec dana.

Stručnjaci su saglasni da ovo nije tipičan profil ubice, ali i smatraju da je napravljeno raspoloženje u društvu koje je pogodovalo ekstremistima. Na to je i sam premijer upozoravao rečima:“Čekam da se frustracija opozicije koju hrane mediji pretvori u ubistvo nekog političara u vladi“.

U „Usijanju“ će biti razgovora o pozadini atentata, kao i o pitanjima – Kako je inspirisan i pripreman atentat i ko je zakazao iz službi bezbednosti?

Gosti današnjeg „Usijanja“ na INFO televiziji su: Božidar Spasić, pravnik i bivši pripadnik Službe državne bezbednosti, Milan Jolović, pukovnik, prof. Časlav Koprivica, FPN i Radiša Roskić, advokat i nekadašnji načelnik BIA. Urednica i voditeljka današnjeg „Usijanja“ je Silvija Slamnig.

(INFO/ Promo/ Prenela M.L.)