29/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŽIVOTNA PRIČA NATAŠE KRSTIĆ: Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja

ŽIVOTNA PRIČA NATAŠE KRSTIĆ: Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja

Večerašnja gošća Jelene Pejović u „Crnoj hronici“ od 19.15 časova na INFO televiziji je Nataša Krstić, žrtva porodičnog nasilja.

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici je prisutno i široko rasprostranjeno i doseže razmere pandemije. Ovaj vid nasilja je ozbiljno kršenje ljudskih prava. To je kršenje ljudskog dostojanstva, a u najgorem obliku, kršenje prava na život. Policijski podaci navode da se kod nasilja u porodici koje je prijavljeno policiji u skoro 80% slučajeva radilo se o ženama, pri čemu su ogromnu većinu počinilaca nasilja činili trenutni ili bivši partneri muškarci. Slično kao i u mnogim zemljama, sistem krivičnog pravosuđa Srbije i dalje ne štiti žene žrtve nasilje. Razlog za to su praznine u krivičnom zakonodavstvu, loša primena krivičnih zakona i propisa, nedostatak odgovarajućeg kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa, diskriminatorski stavovi među akterima krivičnog pravosuđa, uključujući stavove da je žrtva kriva. Ovaj propust ima za rezultat veliki broj slučajeva nasilja koji se ne prijavljuju i ne procesuiraju, duboko nepoverenje i sumnju u institucije krivičnog pravosuđa, visok stepen nekažnjavanja počinioca i veliki procenat žrtava čije potrebe za pružanjem pomoći, opšte i pravne zaštite niti su prepoznate niti se ispunjavaju.

Studije iz 2020. godine daju procenu da se 80% slučajeva nasilja ne prijavljuje zbog stava da se radi o privatnoj stvari, iz straha od društvene stigmatizacije, straha od osvete, nedostatka poverenja u sistem krivičnog pravosuđa i ekonomske zavisnosti od počinioca.

Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja, borbu za svoje dete i svoju imovinu! Njenu životnu priču pogledajte večeras u emisiji „Crna hronika“ od 19.15 časova na INFO televiziji.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1387415’, content_type: ‘product’});