28/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZARAŽENI KOMARCI ZASPALI! Novi presek zaraženih od groznice Zapadnog Nila – ima i umrlih!

ZARAŽENI KOMARCI ZASPALI! Novi presek zaraženih od groznice Zapadnog Nila - ima i umrlih!

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (23), Južnobačkog (24), Sremskog (10), Zapadnobačkog (9), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2), Nišavskog (1) i Moravičkog (1) okruga.

Obolele osobe su muškog (54 slučaja) i ženskog pola (37), starosti od 18 do 89 godina.

U istom vremenskom periodu, prijavljena su dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem i to sa Južnobačkog (jedan) i Zapadnobačkog okruga (jedan), navodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

U sezoni nadzora 2023. godine, do 15.11.2023. godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je 695 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (329), Grčkoj (162), Rumuniji (103), Francuskoj (38), Mađarskoj (29), Španiji (17), Hrvatskoj (6), Nemačkoj (6) i Kipru (5). U istom vremenskom periodu, registrovana cu 64 smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (23), Italiji (26), Rumuniji (12) i Španiji (3).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to: