01/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ZA VIKEND TROPSKI VRELO! U Srbiju stiže topli vazduh iz Afrike! U NEDELJU VREME OPASNO PO ZDRAVLJE!

ZA VIKEND TROPSKI VRELO! U Srbiju stiže topli vazduh iz Afrike! U NEDELJU VREME OPASNO PO ZDRAVLJE!

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje pretežno sunčano vreme širom Srbije sutra, uz porast temperature. U brdsko-planinskim predelima, naročito na jugozapadu i istoku zemlje, očekuje se lokalni razvoj oblačnosti tokom sredine dana i posle podneva, sa mogućim kratkotrajnim pljuskovima praćenim grmljavinom.

Duvaće slab do umeren vetar severnih pravaca, a temperature će se kretati od 15 do 34 stepena. U glavnom gradu Beogradu takođe se očekuje pretežno sunčano vreme uz temperaturu koja će se kretati od 18 do 33 stepena.

RHMZ upozorava da će u subotu započeti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike, što će dovesti do naglog porasta temperatura. U nedelju se očekuje da će maksimalne temperature dostići čak 37 stepeni, uz tropske noći i u urbanim sredinama.

Od utorka se ponovo očekuje nestabilno vreme sa mogućim pojavama grmljavine, nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama za kratko vreme.

Građani su pozvani da budu obazrivi i da prate uputstva RHMZ-a kako bi se na vreme pripremili za moguće nepogode.

Po biometeorološkoj prognozi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u nedelju, 30. juna vreme u pojedinim gradovima u Srbiji će biti opasno po zdravlje, pa je sa tim u vezi upaljen narandžasti alarm.

To znači da može da dođe do toplotnog stresa, a u riziku je pet kategorija stanovništva – mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti i osobe koje imaju probleme sa kožom.

Više o ovome pročitajte na sledećem linku.

 

Bonus video