25/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

VESIĆ: Za tri dana kreće prijava za priključke na struju, vodu, gas za nelegalne objekte

VESIĆ: Za tri dana kreće prijava za priključke na struju, vodu, gas za nelegalne objekte

U petak, 15. septembra, počinje da teče rok od 30 dana, do 15. oktobra, tokom kojeg će građani moći da se prijave za priključke, a na to će ih podsećati i medijska kampanja “Priključi se”.

Ministar Goran Vesić je gostujući na Juronjuzu posebno napomenuo da produženja roka neće biti, i zamolio građane da pravovremeno podnesu zahteve, kao i da je tih 30 dana predviđeno samo za prijave građana, odnosno ne znači da će svi u tom roku dobiti priključak.

Brošura o postupku priključenja može se naći na sajtu Ministarstva, kao i na sajtovima svih opština i u svim opštinama u štampanom obliku, kako bi se građanima maksimalno olakšalo podnošenje zahteva.

Vesić je istakao da se zahtev podnosi isključivo za objekte stanovanja, a ne i za poslovne objekte.

– Građani moraju da imaju dokaz da žive u tom objektu, da nemaju drugu nekretninu i da time rešavaju svoje stambeno pitanje. To dokazuju kupoprodajnim, ili nekim drugim ugovorom, čak i izjavom, overenom kod notara, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću – objasnio je ministar.

Zahtevi se podnose u opštinama, koje donose rešenje, sa kojim građani mogu da se jave nadležnim komunalnim preduzećima, koji će po svom cenovniku, uvesti priključke. Samo uvođenje priključka zavisi od tehničkih kapaciteta komunalnih preduzeća, naveo je Vesić.

Posebno je podvukao da se ova mogućnost ne odnosi na investitore, kao i da priključenje na legalnu infrastrukturu ne prejudicira odluku o ozakonjenju nelegalnog objekta.

Na molbu predsednika Aleksandra Vučića i Zaštitnika građana, a na osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava, iako ne u slučaju Srbije, doneli smo odluku da omogućimo građanima da se priključe na komunalnu infrastrukutu, nezavisno od stratusa objekta u kojem žive, jer se to smatra osnovnim ljudskim pravom – rekao je Vesić.

Govoreći o stanju u građevinarstvu, minsitar je rekao da u drugom kvartalu ta oblast beleži rast od 15,1 odsto, usled čega je zabeležen i rast BDP-a.

Posle konstantnog pada, građevinarstvo je počelo da se oporavlja. To pokazuje i broj radnika u toj sferi, koji je veći za oko dva odsto. Jedan od razloga je i usvajanje izmena Zakona o planiranju i izgradnji, da se ubrzaju procedure, da budu transparentnije, da omogućimo da se gradi – rekao je Vesić.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);