20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

VELIKO RESETOVANJE ODNOSA SRBIJE I SAD: Gradimo prijateljstvo na sve četiri strane sveta!

VELIKO RESETOVANJE ODNOSA SRBIJE I SAD: Gradimo prijateljstvo na sve četiri strane sveta!

Mada turbulentne kroz istoriju, veze Srbije i SAD nikad nisu raskidane. Ali proteklih 12 godina, pošto su odnosi bili dramatično uzdrmani, naročito posle raspada SFRJ i NATO bombardovanja 1999, postignut je znatan napredak. Veštim i proaktivnim pristupom, Beograd se izborio da Vašington promeni narativ, naročito oko Kosova i Metohije, dok se istovremeno jača ekonomska saradnja u svim oblastima – od IT preko energetike do priliva investicija iz SAD, čije kompanije ovde zapošljavaju više od 30.000 ljudi.

I to nije sve. Naprotiv, to je maltene bio uvod jer upravo je na delu veliko resetovanje odnosa dve države, o čemu svedoče i tri događaja ove sedmice.

PRVA STANICA

Najpre, zaključen je prvi dokument o strateškoj saradnji. U Vašingtonu su ministar spoljnih poslova Marko Đurić i državni podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu SAD Hose Fernandez potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji, prema oceni Stejt departmenta, treba da proširi mogućnosti američkih kompanija da ulažu u energetski sektor Srbije, uključujući promovisanje investicija iz SAD koje će ojačati strateško partnerstvo dve države. Upućeni ocenjuju i da je to jedan od koraka ka većoj energetskoj samostalnosti Srbije, odnosno umanjenju zavisnosti od dosadašnjeg gotovo isključivog snabdevanja gasom iz Rusije.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Zaključen je prvi dokument o strateškoj saradnji

Đurić je ocenio da je Srbija napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti. Veruje da je ovo samo prvi u seriji strateških sporazuma Srbije i SAD koji će unaprediti ukupan karakter odnosa dve zemlje:

Pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku Džefri Pajat ocenio je da je sporazum „ekstremno važan korak“.

INFO

Foto: Tanjug/MSP

Marko Đurić

Drugo, Aleksandar Kasanof, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan, koji je na funkciji od sredine jula, kada je zamenio Gabrijela Eskobara, najavio da će mu Beograd biti jedna od prvih stanica tokom posete regionu:

– Na zapadnom Balkanu postoje savezi koje SAD podržavaju, a Srbija predvodi te inicijative.

Time je praktično poručio da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“, inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, za razliku od Nemačke, koja insistira na Berlinskom procesu.

Konačno, i Volfgang Petrič, bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, koji često neoficijelno prenosi stavove moćnih sila, uočava promene, ocenjujući da Vašington gubi strpljenje s Prištinom i režimom tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija. I tvrdi da se to neće menjati bez obzira na ishod novembarskih predsedničkih izbora.

Foto: Promo

Aleksandar Kasanof

GEOPOLITIKA

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za Srpski telegraf da je sve ovo rezultat dugog i napornog rada obe strane i geopolitičke vizije predsednika Vučića, koji je maksimalno uspeo da unapredi odnose čiji je rezultat osnaživanje Srbije na geopolitičkom, ekonomskom i bezbednosnom planu:

– Potpisivanje strateškog sporazuma u oblasti energetike je od velikog značaja za postizanje punog strateškog partnerstva Srbije i SAD. Sporazum je faktičko i konkretno otvaranje strateškog dijaloga koji treba da otvori novu eru odnosa i savezništva dve zemlje.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Vladimir Marinković

Kongresmen Svolvel: Zahvaljujući Vučiću, drugačiji pogled na Srbiju 

Američki kongresmen Erik Svolvel je u četvrtak u Vašingtonu na Pupin forumu veoma pohvalno govorio o Srbiji i predsedniku Vučiću. Obrazložio je da je njegov današnji pogled na Srbiju suštinski drugačiji od onog koji je stekao u prošlosti, konstatujući da je zahvaljujući Vučiću Srbija i bezbednija zemlja. Naveo je da se mora razmišljati globalno i u smislu nacionalnih, ali i ekonomskih interesa, te poručio da postoje zemlje kao što je Srbija, gde može sa sigurnošću da se investira.

 

Obnovljivi izvori energije

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, kazala je da postoji veliko interesovanje kompanija iz SAD za ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE) u Srbiji, koja želi da ide putem energetske tranzicije, što podrazumeva velika ulaganja, pre svega, u proizvodne kapacitete i nove zelene megavate, ali i da jača prenosnu i distributivnu mrežu, što je i započeto.

Činjenice

Ekonomija

– više od četiri milijarde dolara ovde investirale američke kompanije od 2001.

– zapošljavaju više od 30.000 ljudi

– 1,2 milijarde dolara bila robna razmena 2022, što je uvećanje od oko 30 odsto u odnosu na 2021.

– SAD su jedan od najvećih stranih investitora, a kroz ulaganja kompanija „Filip Moris“, „Pepsi“, „Koka-Kola“, „Bol pekidžing“, NCR…