01/04/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

(UŽIVO) NAKON 12 SATI ZAVRŠEN SASTANAK U OHRIDU: Čeka se OBRAĆANJE

(UŽIVO) NAKON 12 SATI ZAVRŠEN SASTANAK U OHRIDU: Čeka se OBRAĆANJE

U Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom je usledio razgovor i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a zatim i trilateralni razgovori.

Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

21.55 – Završen trilateralni sastanak

Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

20.30 – Dvanaest sati pregovora

Ni posle deset sati od početka sastanaka u Ohridu, ne nazire se kraj pregovora.

Trilateralni sastanak sprskog predsednika, tzv. kosovskog premijera i evropskih diplomata počeo je oko 15.30.

19.15 – Pregovori ušli u deveti sat

Sastanak sa evropskim predstavnicima ušao je u deveti sat. Nakon pregovora očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

18.57 – Oglasio se Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma“, rekao je Eskobar. On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar. Istakao je da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar. Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao modele sličnih aranžmana unutar EU koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa kosovskim ustavom, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

„I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd“, naveo je Eskobar.

18.15 – Razgovori u Ohridu ulaze u osmi sat

Sastanci u Ogridu ušli su u osmi sat, a nakon završetka očekuje se obraćanje Vučića, Borelja i Eskobara.

16.51 – Završen prvi deo trilateralnog sastanka u Ohridu

Prvi deo trilaterale završen je posle nešto više od sat vremena.

Po završetku razgovora očekuju se odvojena obraćanja predsednika Vučića i premijera Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije.

15.25 – Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU.

15.20 – Borelj će se posle sastanka obratiti medijima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o „uobičajenoj praksi“, kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu.

Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni, piše RTS.

15.10 – Još bez informacija o trilateralnom sastanku

Nema mnogo informacija u vezi sa dešavanjima u Ohridu nakon što su održani bilaterlani sastanci na kojima su Vučić i Kurti odvojeno razgovarali sa evropskim posrednicima. Za sa nema informacija ni kada će početi trilateralni sastanak, piše Euronews Srbija.

13.20 Sastanak Kurtija sa posrednicima završen, trilaterala još nije počela

Evropski zvaničnici završili su odvojene sastanke sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Ohridu, a očekuje se početak trilateralnog sastanka.

Sastanku koji vode šef evrodiplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u svojstvu posmatrača prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Skup prate brojne novinarske ekipe koje u medija centru u Ohridu tokom popodneva očekuju obraćanja učesnika današnjeg dijaloga, piše RTS.

12.10 – Kovačevski: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

„Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija“, rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog „jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije“.

„Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region“, dodao je na konferenciji za medije, piše Beta.

12.05 – Eskobar: Prilika za čitav region

„Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini“, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji sastanku u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da sporazum o normalizaciji „stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova“ i „otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture“.

12.00 – Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

10.50 – Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

10.45 – Stoltenberg: Važni pregovori

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da su pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važni i apelovao na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

On je rekao da očekuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti angažuju kako bi se uspostavio napredak u dijalogu.

– Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi – naveo je Stoltenberg na Tviteru.

10.40 – Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

„Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

10.05 – Sastanak sa Dimitrom Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

„Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

09.44 U toku sastanci sa domaćinom, sledi nova runda

U toku je sastanak predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Potom se očekuje i razgovor Vučića i Kovačevskog, a nova runda dijaloga trebalo bi da počne bilaterlanim susretima strana sa posrednicima oko 10.30 sati, piše Euronews Srbija.

9.15 – Predsednik Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

9.05 – Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

„Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu“, izjavio je Kurti.

9.00 – Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

(INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1252755’, content_type: ‘product’});