22/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

UTERIVAČI DUGOVA LAŽU GRAĐANE DA IM PRETE IZVRŠITELJI! NE NASEDAJTE: Efektiva upozorila na metode rada firme „Svea finance“

UTERIVAČI DUGOVA LAŽU GRAĐANE DA IM PRETE IZVRŠITELJI! NE NASEDAJTE: Efektiva upozorila na metode rada firme "Svea finance"

Firma „Svea finance“ šalje građanima lažna upozorenja da je njihov dug navodno stigao do izvršitelja, te da će morati da plate i troškove izvršenja, koji najčešće umnogome prevazilaze osnovno potraživanje. Kako navode iz udruženja za zaštitu potrošača Efektiva, na takve poruke ne treba nasedati niti pristajati na „velikodušnu“ ponudu da se odmah plati osnovni dug i tako izbegnu troškovi izvršitelja.

Ništa od toga što piše u poruci naprosto nije tačno.

UVEK ISTO

Naime, reč je o uterivačima dugova koji onima koji imaju dugovanja po raznim osnovama šalju SMS obaveštenje koje navodi na pomisao da je dug došao do izvršitelja, ali da ako odmah plate, moguće je otpisati troškove izvršitelja. To, naravno, nije moguće.

Poštovani, poslata vam je opomena s troškovima izvršitelja od 25.000 dinara za neizmireno dugovanje. Javite se do 15 časova ukoliko želite da platite osnovno dugovanje – stoji u jednoj od njihovih poruka, a sve su one slične kao jaje jajetu.

Međutim, svako ko je imao posla s izvršiteljima zna da izvršitelji ne opraštaju svoju naknadu, ističu u Efektivi.

Jasno je da su je sročili tako da izgleda kao da uz osnovni dug sada već treba platiti i troškove izvršitelja. Ipak, u nastavku se nudi plaćanje samo osnovnog duga, po čemu ispada da postoji mogućnost da dug prema izvršitelju bude oprošten. Prema tome, ova poruka je plašljivica, koja ima za cilj da dužnik pomisli da je bolje da plati osnovni dug da bi mu trošak izvršitelja bio otpisan, a koji zapravo i ne postoji. Jer da postoji, dužnik bi dobio direktno od izvršitelja dokument o pokrenutom postupku prinudne naplate. Ne nasedajte – apeluju iz ove organizacije potrošača.

Međutim, kako se može videti u komentarima na objavu, neki su, nažalost, i naseli.

Ja sam imala isto zaduženje za koje me „Svea“ teretila i tek kad sam isplatila zaduženje, onda mi je pismenim putem stigla taksa izvršitelja koju su mi rekli da su navodno otpisali – napisala je Slavica K.

Mene su nasankali da platim i bio sam dosadan u traženju tog papira da im ne dugujem ništa – nadovezao se Bojan J.

Kako proveriti da li je dug došao do izvršitelja

Svi kojima je stigla poruka pomenute firme ili su primili slične poruke mogu lako da se informišu da li je njihov dug došao do izvršitelja. Naime, od 2020. Ministarstvo pravde je uspostavilo elektronsku oglasnu tablu suda – eTabla, putem koje građani mogu da pronađu sva obaveštenja suda ili javnog izvršitelja. Imajte na umu da vam izvršitelji nikada neće poslati SMS poruku. 

Iz još nekoliko komentara može se zaključiti da su neki obaveštavani da duguju i da treba da plate iako je dug otpisan ili je zastareo. Prema tome, otvorite četvore oči ukoliko dobijete bilo kakvu poruku od firme „Svea finance“. U najvećem broju slučajeva (verovatno ima i izuzetaka) ispostaviće se da vam traže više od onoga što vam sleduje da platite. 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);