03/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

URADITE OVU SITNICU I OTERAJTE ZLO IZ KUĆE! Obeležavamo Svetog Grigorija Jermenskog!

URADITE OVU SITNICU I OTERAJTE ZLO IZ KUĆE! Obeležavamo Svetog Grigorija Jermenskog!

SPC i njeni vernici obeležavaju danas Svetog Grigorija Jermenskog.

Rođen je u familiji, koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj i Jermenskoj. Kada kuće zaratiše među sobom, Grigorije ode u Kesariju Kapadokijsku, gde pozna veru Hristovu, krsti se i oženi se. Imaše dva sina, Ortana i Arostana, i obojicu posveti na službu crkvi.

Po smrti svoje žene vrati se u Jermeniju i stavi se na službu caru Tiridatu. I služaše Grigorije verno caru svome, i car ga voljaše. Kada car saznade, da je Grigorije hrišćanin, naljuti se i poče ga savetovati da se odrekne vere Hristove.

Ne uspevši u tome, car udari na Grigorija teške muke, i posle mnogih muka baci ga u jednu duboku jamu, ispunjenu svakim otrovnim gadom, da bi ga tako umorio. No Bog sačuva živa Sv. Grigorija u toj jami punih 14 godina.

Tiridat potom nastavi gonjenje hrišćana u carstvu svome, i udari na ženski manastir, gde beše 37 sestara sa igumanijom Gajanijom. Kada ih sve groznim mukama umori, polude i beše kao divlji vepar.

Sestri carevoj pak javi se u snu da poludeli brat njen neće ozdraviti dokle se Grigorije ne izvadi iz jame. Izvađen iz jame Sv. Grigorije isceli i krsti Tiridata.

Potom Grigorije, po želji carevoj, posta episkopom Jermenije, i uz pomoć carevu, a najpre Božiju, prosveti svu Jermeniju i okolne strane verom Hristovom. I skonča sv. Grigorije svoj mnogotrudni život u starosti, oko 335. god.

Na njegovo mesto bi posvećen za episkopa sin mu Arostan koji produži delo svoga oca, i telesnog i duhovnog. Arostan beše jedan od 318 sv. Otaca na I Vaseljenskom Saboru. Molitva Svetom sveštenomučeniku Grigoriju Prosvetitelju, episkopu jermenskom glasi, za koju se kaže da tera zlo iz kuće, kaže:

– Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Grigorije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);