18/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

UOČI VELIKOG DANA, HILJADE VERNIH U REPUBLICI SRPSKOJ DOČEKALO PATRIJARHA PORFIRIJA: Drevni Manastir Rmanj zasijao u blagoslovu i molitvi

UOČI VELIKOG DANA, HILJADE VERNIH U REPUBLICI SRPSKOJ DOČEKALO PATRIJARHA PORFIRIJA: Drevni Manastir Rmanj zasijao u blagoslovu  i molitvi

Na praznik Polaganja časnog pojasa Presvete Bogorodice, svetlost blagoslova obasjala je Eparhiju bihaćko-petrovačku, dok je drugog dana svoje posete, patrijarh srpski Porfirije, u pratnji episkopa Sergija, stigao u grad Drvar. Ispred prelepog Sabornog hrama Svetog Save, hiljade vernih dočekalo je svog duhovnog pastira, dok su se iz grla izlivale pesme radosti i molitve.

U Hramu Svetog Save, gde počivaju mošti srpskih mučenika, stradača Risovačke jame, među kojima su i sveštenomučenici blažene uspomene Milan Banjac i Milan Golubović, patrijarh je blagoslovio okupljeni narod. Protojerej-stavrofor Saša Crljić dočekao je patrijarha rečima punim srdačnosti i duhovnog uzvišenja:

– Dočekali smo, braćo i sestre, istorijski trenutak da onaj koji stoji na tronu Svetog Save danas stoji ovde, pred hramom Svetog Save u Drvaru. Verujemo da u Vama gledamo upravo lik Svetog Save. Blagoslovite nas, blagoslovite ovaj narod koji Vas raširenih ruku i srca ovde dočekuje!

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka

Porta Hrama Svetog Save u Drvaru

Patrijarh Porfirije, sa dubokom smirenošću i očinskom ljubavlju, odgovorio je sabranima, podsećajući da ime srpskog naroda nosi pečat svetosavlja i pravoslavne vere:

– Naše ime jeste ime koje smo dobili od Svetog Save. Ime i prezime nas Srba je pravoslavni hrišćanin gde god da smo. Znajte da vas sve nosim u srcu i koliko god mogu skromno uvek poneko Gospode pomiluj uznosim i za vas.

Iz Drvara, patrijarh je, u pratnji visokih crkvenih dostojanstvenika, nastavio ka selu Nagrađe, gde je posetio novosagrađeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla. Srdačan doček protojereja Zorana Milovca i okupljenih vernika obasjao je još jedan blagosloveni trenutak u duhovnom putovanju kroz ovu mučeničku eparhiju.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka

Patrijarh Porfirije u Drvaru

Kruna drugog dana patrijarhove posete bila je svečana doksologija u Manastiru Rmanju, jednom od najstarijih svetilišta ovih krajeva, koja čuva duhovno nasleđe srpskog naroda. Arhimandrit Varnava iz Manastira Treskavica služio je čin doksologije, a posle večernjeg bogosluženja, episkop Sergije, dušom ispunjen radošću, obratio se sabranima:

– Velika je naša radost jer smo dočekali naslednika Svetog Save na tromeđi stradalnoj i raspetoj, čije će vaskrsenje nagovestiti vaskrsenje drevnog manastira Rmanja, najstarije srpske kuće na tromeđi.

SPC/Eparhija bihaćko-petrovačka

Patrijarh Porfirije, arhijereji i sveštenstvo SPC u Manastiru Rmanj

Patrijarh Porfirije se zatim, obraćajući vernom narodu, svedočio o veri koja vekovima opstaje u ovom svetom tlu:

– Veliki je blagoslov danas na čitavoj ovoj eparhiji. Došli smo u ovu drevnu svetinju, u oazu mira, ljubavi, istine, pravde i vere. Živa je vera u ovom narodu i to je naša uteha. Svetinja koja je zasijala lepotom obnovljenom verom naroda, sijati će neprekidnom molitvom onih koji su spremni da svoj život prinesu Hristu za spasenje svoje i roda svog.

Zaključujući besedu, patrijarh je izrazio duboku zahvalnost narodu i molitvenu nadu da će Rmanj, kao i čitava eparhija, nastaviti da bude svetionik pravoslavne vere, nade i ljubavi na tromeđi, gde se ispisuju stranice vaskrsenja srpskog naroda.

Povodom obeležavanja značajnog jubileja – 580 godina Manastira Rmanj u Martin Brodu, u subotu, 14. septembra u 9 časova biće izvršeno veliko osvećenje hrama, a potom će biti služena arhijerejska liturgija kojom će načalstvovati patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje brojnih arhijereja SPC.