23/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

UHAPŠEN I DESETI TERORISTA IZ MOSKVE: Rekao da je radio kao NADNIČAR na gradilištu, a evo šta je uradio pre napada

UHAPŠEN I DESETI TERORISTA IZ MOSKVE: Rekao da je radio kao NADNIČAR na gradilištu, a evo šta je uradio pre napada

Basmanski sud u Moskvi odredio je pritvor desetoj osobi, državljaninu Tadžikistana, umešanoj u teroristički napad na Krokus siti hol u blizini Moskve, do 22. maja, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, reč je o Jakubdžoniju Jusufzodi koji je, kako je saopštio ruski Istražni komitet, nekoliko dana pre terorističkog napada preko svoje bankovne kartice saučesniku prebacivao novac „kako bi obezbedio smeštaj teroristima“.

Deo sredstava je prebacio na jednog od izvršilaca nakon izvršenog terorističkog napada.

Jusufzoda je rekao tokom saslušanja da je radio kao nadničar na gradilištu.

Glavni deo suđenja bio je zatvoren za javnost na zahtev istražitelja. Svih deset uhapšenih se terete da su izvršili teroristički napad u kojem ima poginulih za šta je, prema ruskom krivičnom zakonu, predviđena kazna doživotnog zatvora.

Jusufzoda je uhapšen 26. marta i određen mu je pritvor od 12 dana zbog neposlušnosti prema naređenjima policije prilikom provere dokumenata.

U terorističkom napadu na Krokus siti hol 22. marta, prema poslednjim podacima Ministarstva za vanredne situacije, poginule su 144 osobe.

Kad smo kod Rusije, pitanje oduzimanja statusa terorističke organizacije talibanima se razrađuje, a konačnu odluku doneće najviše političko rukovodstvo zemlje, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Što se tiče uklanjanja statusa terorističke organizacije talibanskom pokretu, ovo pitanje razmatraju rusko Ministarstvo spoljnih poslova, rusko Ministarstvo pravde i drugi relevantni resori. Konačnu odluku će doneti najviše rukovodstvo zemlje“, naveli su iz Ministarstva.