01/04/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE UPUTILO OTVORENO PISMO MARINIKI TEPIĆ: Nemate predstavu o zabrani nedozvoljenog uticaja na javne tužioce!

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE UPUTILO OTVORENO PISMO MARINIKI TEPIĆ: Nemate predstavu o zabrani nedozvoljenog uticaja na javne tužioce!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Nakon rasprave do koje je došlo u Skupštini Srbije, Udruženje sudija i tužilaca Srbije, narodnoj poslanici Mariniki Tepić uputilo je otvoreno pismo koje vam prenosimo u celosti.

Poštovana,

način na koji tokom rasprave o pravosudnim zakonima govorite u Narodnoj skupštini Republike Srbije o javnom tužilaštvu i javnim tužiocima govori o tome da nemate elementarnu predstavu o evropskim standardima u pogledu zabrane nedozvoljenog uticaja na javne tužioce. Izostanak bilo kakve reakcije predlagača zakona, takođe dovoljno govori o tome koliku “tektonsku“ promenu novi zakoni u sebi nose.

Pošto aposlutno niko, ni Ministar pravde, ni Državno veće tužilaca, niti Poverenik za samostalnost tužilaštva, ne smeju i ne mogu da Vam odgovore na neistine koje iznosite u svojevrsnoj kampanji protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Višeg javnog tužioca, dozvolićete da Vam strukovno udruženje skrene pažnju na osnovne stvari, jer između ostalog, zato i postoji.

Svesni smo da Vam smeta što tokom mandata Nenada Stefanovića u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nema tzv. afera, koje bi Vam poslužile za dalje unižavanje pravosuđa.

Кoliko pre dva dana su svi zainteresovani novinari iz prve ruke mogli da prisustvuju predstavljanju rezultata rada VJT u Beogradu. Naravno, nisu došli pojedini mediji koji kao i Vi plasiraju teze kojima se pokušava urušavanje integriteta VJT i uopšte ne pokazuju zainteresovanost za njegov rad. 

Pa evo da Vas obavestimo, da je u toku 2022. godine Više javno tužilaštvo u Beogradu vodilo  547 istrage i 49 dokaznih radnji protiv 822 osumnjičena, podiglo je 533 optužnice protiv 818 okrivljenih,  u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije vođeno je 69 istraga protiv 197 osumnjičenih, a u 82 predmeta optužena su 133 okrivljena, zaplenjena  imovina velike vrednosti proistekla iz krivičnog dela…

Dakle, uprkos očekivanjima pojedinaca kojima džepove pune Soroši i ambasade Кvinte, Palata pravde se izborom Nenada Stefanovića nije srušila, naprotiv,  tužilaštvo radi odlično, otvoreno je za javnost, ništa ne krije, što mora da Vas izuzetno nervira.

Zapravo, Više tužilaštvo u Beogradu ne samo da radi odlično u pogledu krivičnih dela iz svoje direktne nadležnosti, već preduzima i odlučne korake u oblastima u kojima primarno ne postupa, poput nelegalne gradnje i predlaže da se na “investitore“ primeni Zakon o oduzimanju imovine prostekle iz krivičnog dela, što sigurno obeshrabruje potencijalne izvršioce ovog krivičnog dela.

Zbog toga je izlišna sva lažna zabrinutost koju promovišete u Narodnoj skuštini sa ciljem dovođenja laičkog dela javnosti u zabludu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);