04/10/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

U VRTIĆU NA VIDIKOVCU ALARMANTNO STANJE! Ogroman broj dece povraća i ima dijareju, na teren izašli sanitarni inspektori i EPIDEMIOLOG!

U VRTIĆU NA VIDIKOVCU ALARMANTNO STANJE! Ogroman broj dece povraća i ima dijareju, na teren izašli sanitarni inspektori i EPIDEMIOLOG!

Grupe su desetkovane, a roditelji dece su masovno prijavili simptome koji u isto vreme liče i na stomačni virus i na trovanje – dijareju i povraćanje.

Munjevitom brzinom su reagovale i medicinske sestre na prevenciji koje su zvale roditelje i uputile ih na dalje postupanje.

Poštovani roditelji, u našem vrtiću je u protekla dva dana uočeno više dece sa promenama zdravstvenog stanja u vidu mučnine, povraćanja i proliva. U cilju sprečavanja širenja navedenih tegoba i sa zajedničkim ciljem očuvanja zdravlja naše dece, molimo vas da uzorak stolice vaše dece odnesete u GZZJZ – piše u poruci koju su dobili roditelji vrtića „Duško Radović“.

Foto: Profimedia

Bolesno dete/Ilustracija

U isto vreme stvorila se bojazan da je u pitanju sanitarna neispravnost u objektu.

Deca vrtića „Duško Radović“ na Vidikovcu su masovno zatrovana nečim, većina ima proliv i povraćanje i nije moguće da je u pitanju virus, jer se to sve desilo u dva dana – naveo je jedan zabrinuti roditelj.

Kako smo saznali, razbolelo se 24 dece.

Kako nam je rečeno iz Predškolske ustanove „Rakovica“, preduzete su sve mere i u petak je na terenu bio epidemiolog i sanitarni inspektor.

Foto: Shutterstock

Vrtić/Ilustracija

Zbog pojave stomačnih tegoba kod 24 dece iz DV Duško Radović, Vidikovački venac 73a,  kontaktirali smo epidemiologa iz GZZJZ i zatražili dalja uputstva. Epidemiolog iz GZZJZ i Republički sanitarni inspektor izašli su na teren u petak 15.09.2023. i tom prilikom su konstatovali da je sanitarno-higijensko stanje objekta zadovoljavajuće. Sredstva za održavanje higijene i dezinfekciju ima u dovoljnim količinama – istakli su iz PU Rakovica za Republiku.

– U toku epidemiološkog istraživanja uzet je materijal za labaratorijsko ispitivanje u šta spadaju uzorci hrane i brisevi radnih površina, predmeta i pribora u kuhinji kao i brisevi ruku i nosa zaposlenih u kuhinji. Analize su u toku i do sada zvanični rezultati nisu poznati.

U cilju sprečavanja pojave novih slučajeva oboljevanja preduzete su sve preventivne mere koje su naložene od strane epidemiologa iz GZZJZ – dodali su.

Kako je za naš portal rekao pedijatar Dejan Jonev, u poslednje dve nedelje više je dece koja sa identičnim simptomima dolaze na preglede.

Foto: pixabay.com

Doktor pregleda dete/Ilustracija

U poslednje dve nedelje imam više pacijenata nego inače, ali je sezonski i očekivano. Osnovni simptomi su povraćanje i dijareja, ponekad i temperatura, ali je retka uz ova dva primarna simtoma. Povraćanje zna da bude toliko uporno da ništa ne može da se uzme oralno, čak ni voda. U tom slučaju pribegavamo rehidrataciji putem infuzije – istakao je pedijatar.

Dodao je i da se vrlo lako prenosi i da bolest prolazi već za nekoliko dana.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);