09/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

U SVAKOM AUTOBUSU, OD SADA I ZVUČNIK! Biće od velike koristi, evo čemu će da služi – pored toga, Šapić najavio i drugačija stajališta, ali i ove novine

U SVAKOM AUTOBUSU, OD SADA I ZVUČNIK! Biće od velike koristi, evo čemu će da služi - pored toga, Šapić najavio i drugačija stajališta, ali i ove novine

Foto: Printscreen

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, izjavio je da se krenulo u  jedan težak proces, i da zato želi da kaže šta je urađeno nakon šest meseci i šta će biti urađeno.

Šapić je naglasio da je u proseku za 47 procenata umanjena cena prevoza od uvođenja novog sistema gradskog prevoza – „Beograd plus“.

Neke karte su više, neke su manje pojeftinile, ali u proseku, čak za skoro 50 odsto su karte jeftinije – rekao je Šapić na današnjoj press konferenciji govoreći o „Beograd plusu“, sistemu koji funkcioniše poslednjih šest meseci.

On je naglasio i da mnogi gradovi iz Srbije, ali i Evrope žele da primene naš sistem naplate karata.

Šapić: U julu, avgustu i septembru prodato više karata nego u sistemu ‘bus plus’

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić izjavio je danas da je vraćeno poverenje građana u javni prevoz, otkad ga je preuzeo grad i istakao da to pokazuje i veća prodaja karata za 55,75 odsto.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda precizirao da je u ranijem „bus plus“ sistemu u julu, avgustu i septembru bilo prodato 2.257.000 karata, a u novom 3.515.000.

Toliko o tome koliko građani nisu prihvatili novi sistem prevoza. To je potvrda da se vraća poverenje – rekao je Šapić.

Plaćanja i karticama uskoro

Što se tiče plaćanja, uz sve dosadašnje načine – papirna karta, SMS poruka, putem aplikacije, uskoro će svi autobusi imati i aparat za plaćanje kreditnom karticom.

– U 300 autobusa već imamo mogućnost plaćanja karte i kreditnom karticom, a u narednih mesec i po dana najviše to će biti moguće u svim vozilima javnog gradskog prevoza. Plaćanja će biti moguće svim karticama – rekao je Šapić.

Najava kontrole preko ozvučenja

On je najavio i da će svi autobusi uskoro imati i zvučnike, koji će između ostalog da najavljuje i kada uđe kontrola, kako bi putnici mogli da pripreme svoje karte.

Što se tiče Google Transit opcije, Šapić je rekao da je tu bilo problema sa „Kentkartom“. – To smo morali da pokrećemo ponovo, ali očekujemo ovih dana da se i tu pojavi sve ono što ima i na aplikaciji – rekao je Šapić.

 

Info table na najprometnijim stajalištima

Šapić je najavio i postavljanje modernih info tabli, za početak, na najprometnijim stajalištima.

Kako je rekao, do kraja novembra biće postavljeno 1.000 info tabli, gde će biti sve informacije o tome gde je vozilo, kada stiže, ali i druge informacije – vreme, temperatura vazduha… Sve ono što inače ima na „Beograd plus“ aplikaciji.

U prvoj etapi tih 1.000 tabli stajaće na najfrekventnijim mestima, a u narednih godinu, godinu i po dana, imaćemo na 3.000 mesta. To je revolucija o informisanju građana – naglasio je gradonačelnik Beograda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);