01/04/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

U OPASNOSTI SMO OD ZEMLJOTRESA? Evo gde su glavna žarišta i kada se očekuju potresi – stručnjak izneo zabrinjavajuće podatke o tlu Srbije!

U OPASNOSTI SMO OD ZEMLJOTRESA? Evo gde su glavna žarišta i kada se očekuju potresi - stručnjak izneo zabrinjavajuće podatke o tlu Srbije!

Na teritoriji naše zemlje od Srpske nove godine do danas registrovano je više potresa. O mogućim žarištima zemljotresa u Srbiji u jutarnjem programu Kurir TV govorio je Ivan Ristić, meteorolog.

Reč je o četiri mesta, a poslednje u nizu je Mionica, inače poznata kao trusno područje, koje su u prethodnim decenijama već pogađali jaki zemljotresi.

– Skoro svaki dan imamo potrese, intenziteta oko dva rihtera i to je postalo uobičajeno. Od kad je počelo zagrevanje iz dubine zemlje ta tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa je u akciji svakog trenutka. Januar i februar su meseci kada se ne očekuju jači zemljotresi, a od marta smo već u opasnosti! – kaže Ristić.

Meteorolog Ristić je otkrio koje su i zbog čega glavne žarišne zone u Srbiji:

– Svuda gde imate brda, tu postoji konekcija između jezgra zemlje i površine omotača. Svuda gde imamo ta brda tu su potencijalni zemljotresi. Od 2000. godine uglavnom je najtrusnije područje centralna Srbija, zatim menji deo zapadne Srbje, Kopaonik i Brus. Kod nas se najjači potresi dešavaju u proleće i u jesen. Snažni zamljotresi u svetu, poput onog u Čileu i na Aljasci dogodili su se u isto doba godine.

Ristć je objasnio da je u unutrašnjosti zemlje, kako kaže, kao u kotlu i da je to glavni uzrok izbijanja zemljotresa.

– Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku – rekao je Ristić i dodao da se od 2000. godine beleži značajan porast zemljotresa, kao i da su se u prošlosti smenjivali trusni periodi i oni kada je zemlja mirna.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);