31/05/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

TUŽILAC LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ OTKRIVA: Evo šta će se proveravati u slučaju vršnjačkog nasilja

TUŽILAC LJUBIVOJE ĐORĐEVIĆ OTKRIVA: Evo šta će se proveravati u slučaju vršnjačkog nasilja

Tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević izjavio je da će u svakom slučaju prijave krivičnog dela sa elementima nasilja tužioci Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu ubuduće nalagati policiji da osumnjičenom odredi zadržavanje, a nakon što bude saslušan, sudu će predlagati da mu odredi pritvor.

Radiće to po preporuci vrhovnog javnog tužioca, a u cilju sprečavanja bilo kakvog oblika nasilja u društvu, rekao je Đorđević u intervjuu za „Politiku“.

U svakom slučaju vršnjačkog nasilja proveravaće se sve činjenice kako bi se utvrdilo da li su roditelji ili zakonski zastupnici zanemarivali maloletnog učinioca krivičnog dela sa elementima nasilja – ističe Đorđević.

On dodaje da će shodno tome protiv roditelja ili staralaca biti pokretani krivični postupci.

On napominje da smo svedoci porasta broja slučajeva vršnjačkog nasilja koje je kulminiralo tragedijama u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u selima Dubona i Malo Orašje, a kako navodi, tužilaštvo je spremno da pomogne predavanjima u cilju smanjenja nasilja, u saradnji sa školama i fakultetima, na kojima bi se ukazivalo na posledice i sankcije za vršnjačko nasilje.

Đorđević kaže i da je tužilaštvo spremno da pruži pomoć i podršku svakoj žrtvi nasilja tako što će joj javnotužilački pomoćnik u okviru posebne službe pružiti sve relevantne informacije o njenim pravima u krivičnom postupku.

Po svim predmetima sa elementima nasilja Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu postupa hitno, bez obzira na to da li je reč o pritvorskim ili predmetima u legalnom postupku – ističe tužilac.

On je pozdravio usvojene mere vlade koje se tiču predaje oružja i municije i naveo da apeluje i na druge institucije sistema da eventualno donesu neke nove mere u okviru svoje nadležnosti kako bismo svi zajedno doprineli smanjenju nasilja uopšte.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);