18/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

TURSKA ZABRANILA INSTAGRAM! Razlog je Hamas!?

TURSKA ZABRANILA INSTAGRAM! Razlog je Hamas!?

Turska blokirala pristup Instagramu

Turska je donela odluku da blokira pristup društvenoj mreži Instagram, a razlog za ovu zabranu nije jasno naveden. Ovo saopštenje je objavljeno na sajtu turskog regulatornog tela za informacione tehnologije, ostavljajući korisnike bez pristupa popularnoj platformi za deljenje fotografija i video sadržaja.

Ova odluka usledila je nakon što je turski zvaničnik za telekomunikacije Faretin Altun javno kritikovao Instagram zbog blokiranja objava koje su izražavale saučešće povodom ubistva političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea. Altun je naglasio da je ovo vid očigledne cenzure, budući da Instagram nije naveo konkretno kršenje pravila za takve objave prilikom blokiranja.

Ubistvo političkog lidera Hamasa

Ismail Hanije, politički lider Hamas pokreta, ubijen je u Teheranu eksplozivnom napravom koja je bila skrivena nedeljama unapred. Ova vest je izazvala veliku pažnju javnosti, posebno zbog optužbi iranske vlade i same Hamas organizacije koje su uperene ka Izraelu kao odgovornom za ovo ubistvo. Važno je napomenuti da Izrael nije ni potvrdio ni demantovao svoju umešanost u ovaj događaj, ostavljajući mnoga pitanja otvorenim.

Turska blokada pristupa Instagramu zbog ovog događaja postavlja pitanje slobode izražavanja na društvenim mrežama i uloge koju one imaju u prenošenju vesti i informacija širom sveta. Kako će se situacija dalje razvijati i da li će doći do promene odluke turskih vlasti, ostaje da se vidi u narednom periodu.