23/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

TRŽIŠTE NEKRETNINA STAGNIRA, PROMET OPAO: Da li nas ove godine konačno očekuje i PAD CENA stanova?

stan, zgrada, izdavanje

Tržište nekretnina od decembra stagnira, promet je opao, broj izdatih građevinskih dozvola je manji u odnosu na isti period prošle godine…

Svi ovi podaci ukazuju na to da, ako se tako nastavi, ove godine možemo očekivati smirivanje na srpskom tržištu nekretnina i konačno „spuštanje“ cena, nakon skoro dve godine neprestanog rasta.

Nagli rast od polovine 2021.

Takvo mišljenje ima i direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković, koji je nedavno izjavio da nas, posle više od 20 godina rasta cena nekretnina, ove godine čeka smirivanje tržišta.

– Imali smo nagli rast cena u periodu od polovine 2021. pa do kraja 2022. godine, a sada očekujemo da će doći do smirivanja tržišta – rekao je Drašković.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2022. izdata je 2.561 građevinska dozvola, što predstavlja smanjenje od 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u decembru, kako navode, 79,9 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 20,1 odsto na ostale građevine.

– Ako se posmatraju samo zgrade, 79,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 20,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove – navode u Zavodu.

foto: Profimedia

Prosečna površina 69 kvadrata

Prema dozvolama izdatim u decembru 2022. u RepuINFOi Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.688 stanova, s prosečnom površinom od 69,2 kvadrata.

– Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,3 kvadrata, a 89 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,9 kvadratnih metara – ističu u Zavodu za statistiku.

Predviđena vrednost radova novogradnje u decembru 2022. iznosi 82,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, navode u Zavodu, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 22,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Borska oblast, 21,9 odsto, Sremska oblast, devet odsto, Južnobačka oblast, 7,1 odsto, Raška oblast, 6,2 odsto i Braničevska oblast, 4,2 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,6 odsto.

Promet minimalan…

Prema navodima agenata za promet nekretnina, srpsko tržište je stalo i od decembra je prodaja baš slaba. Oni kažu da je kreditnih kupaca malo, da je promet opao, ali da cene, nažalost, i dalje stoje kao da se ništa ne dešava.

– Mi se sada nalazimo u jednoj neobičnoj situaciji u kojoj nismo bili godinama da je promet minimalan, a da cene stoje. Osnovno pravilo trgovine je da ponuda i tražnja određuju cenu, ali kod nas cene neće da „puste“. Prodavci čekaju ne znam šta da se desi pa da zarade koliko su zamislili. A neće se ništa dogoditi, jer ljudi neće da plaćaju ove cene, uz sve skuplje kredite i neizvesnu političku situaciju – rekla je za 24sedam Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina iz Beograda.

(INFO/24sedam)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1249557’, content_type: ‘product’});