19/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

TRIKOVI ZA OTRKIVANJE ISTINSKE KILOMETRAŽE! Ukoliko kupujete polovan automobil, pazite da vas ne prevare!

TRIKOVI ZA OTRKIVANJE ISTINSKE KILOMETRAŽE! Ukoliko kupujete polovan automobil, pazite da vas ne prevare!

Kad kupujete polovni automobil, valja otvoriti četvore oči i slušati savete majstora. Najbolje je, za početak, da ne kupujete tzv. bolesnike, odnosno automobile koji su isforsirani u gradskoj vožnji, dakle onom čuvenom kreni-stani, jer su prešli na stotine hiljada kilometara. 

Ipak, ako niste automehaničar i nemate nekog bliskog ko se time bavi, valja znati kako proveriti da li je vaš potencijalni automobil zapravo problematičan iako je naoko lep, našminkan i s manjom kilometražom. 

TRI STVARI

Uglavnom, kako navode stručnjaci za automobile, tri su bitne stvari na polovnom vozilu koje otkrivaju da je prešao mnogo.

U suštini, automobil uvek treba razgledati po danu. Bitno je pogledati šasiju, na kojoj treba obratiti pažnju na šire područje oko broja. Naime, možda je čitav komad lima sa brojem isečen i zavaren novi ili je na neki drugi način falsifikovan.

Proveru možete da obavite u policiji (ima slučajeva da su vozila oduzimana i po godinu ili dve nakon što su prošla proveru u policiji) ili u Centru za motorna vozila (CMZ) Auto-moto saveza Srbije.

Postoji i stara, ali nepouzdana provera magnetom – ako se magnet ne lepi za neku površinu, možete posumnjati da se ispod laka nalazi git.

Među znake da je vozilo pretrpelo težak udes spadaju nejednaki zazori između karoserije i vrata, poklopca motora i prtljažnika, kao i varovi na neuobičajenim mestima. Naročitu pažnju obratite na pod gepeka jer je u tom delu najteže sakriti tragove težeg udarca u zadnji deo.

Ipak, tri stvari posebno otkrivaju da je auto prešao mnogo čak i kada vas zavaraju kilometražom.

A te tri stvari su: istrošenost volana, nožnih komandi i ručice menjača. Sve to govori da je automobil prešao mnogo kilometara. Međutim, danas je sve to moguće brzo i jeftino srediti, što važi i za sedišta – ukoliko su propala, lako se slepe posebnom penom ili se ubacuju novi sunđeri ili opruge, a zatim se presvuku i deluju kao nova. Presvlače se i vrata i tapacirani delovi. Ofucan sigurnosni pojas se takođe lako i jeftino menja.

ENTERIJER

Zbog toga ima razloga za sumnju i ukoliko neki delovi enterijera deluju suviše očuvano. Ponekad se čak ubacuju sedišta iz havarisanih, ali novijih i očuvanijih vozila. 

Uglavnom, uvek se dobro posavetujte sa svojim auto-mehaničarem, ali u četiri oka. Nijedan prodavac, naime, ne voli da ga razotkriju.

 

BONUS VIDEO