05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

TRAMPOV ŠAH I MAT – VRHOVNI SUD MU DAO IMUNITET OD PROGONA: Najveća pobeda vođe Republikanaca uoči izbora!

TRAMPOV ŠAH I MAT - VRHOVNI SUD MU DAO IMUNITET OD PROGONA: Najveća pobeda vođe Republikanaca uoči izbora!

Vrhovni sud SAD doneo je istorijsku odluku prema kojoj je Donald Tramp zaštićen od krivičnog progona za sve što je učinio tokom predsedničkog mandata, tako da više ne postoji mogućnost da učestvuje u kampanji i na predsedničkim izborima 5. novembra.

Protiv Trampa su podignute četiri optužnice, ali je jasno da zbog odluke Vrhovnog suda do izbora neće biti završeni procesi za pobunu, odnosno za podstrekivanje njegovih pristalica da upadnu na Kapitol hil 6. januara 2021, kad su pokušali da spreče inauguraciju Džoa Bajdena.

PROPAST ZA DEMOKRATE

To se odnosi i na optužnicu zbog iznošenja poverljivih dokumenata iz Bele Kuće na Trampovo imanje Mar a Lago na Floridi. Niži sudovi koji vode ove procese prvo će morati mesecima da utvrđuju da li je Tramp dela za koja je optužen počinio za vreme mandata.

Osim toga, ukoliko pobedi, Tramp bi mogao sam sebe da abolira. Time bi prekinuo postupke protiv sebe, kao kad je predsednik Džerald Ford 1974. abolirao svog prethodnika Ričarda Niksona, koji je bio optužen za aferu Votergejt.

Ovo je već drugi politički nuklearni za Demokratsku stranku, nakon katastrofalnog nastupa Džoa Bajdena u televizijskoj debati s Trampom. Vrhovni sud SAD poništio je odluku nižeg suda kojom je Trampu odrečeno pravo na imunitet, uključujući i za optužbe da je pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. Time je pao u vodu sav napor specijalnog tužioca Džeka Smita, kojeg su demokrate postavile na tu funkciju samo da bi Trampa sprečio da se kandiduje ili mu narušio reputaciju do te mere da izgubi svaku šansu da pobedi na izborima.

Zaključujemo da prema našoj ustavnoj strukturi, priroda predsedničkih ovlašćenja zahteva da bivši predsednik ima određeni imunitet za službene radnje tokom svog mandata. Takođe, u pogledu izvršenja temeljnih ustavnih ovlašćenja predsednikov imunitet mora da bude apsolutan – obrazložio je predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts.

 

SPREČENE UCENE

Presuda je doneta preglasavanjem, sa šest glasova za i tri protiv. Pritom, trojicu sudiju Vrhovnog suda SAD imenovao je upravo Tramp za vreme svog mandata. Time su usvojeni argumenti Trampovih advokata da bi svi predsednici mogli da se suoče s ucenama političkih suparnika zbog pretnje od budućeg progona.

Pada i presuda za Stormi Danijels

U ovom trenutku ostaje validna samo presuda po kojoj je Tramp kriv jer je prikrio da je porno-zvezdi Stormi Danijels platio 30.000 dolara da ćuti o njihovoj aferi uoči predsedničkih izbora 2016. Praksa američkih sudova je da se za prvo delo u kom nema nasilja izriču uslovne ili novčane kazne, što Trampa ne bi omelo u izborima.

Međutim, sad Trampovi advokati zahtevaju poništenje ove presude jer tvrde da se prikrivanje isplate desilo 2017, kad je on već bio predsednik, te da se imunitet odnosi i na to delo.

Fašisti me progone godinama

Tramp je ocenio da je odluka Vrhovnog suda SAD velika pobeda za demokratiju i ustav.

– Demokratska stranka, Džo Bajden, Barak Obama i njihove glavoseče, fašisti i komunisti progonili su me godinama. Sad je Vrhovni sud rekao svoju reč. Ovo je velika pobeda za naš ustav i demokratiju. Sad sam slobodan da vodim kampanju kao i svi drugi – rekao je Tramp.

BAJDEN: SAD SVAKO MOŽE DA RADI ŠTA HOĆE

Američki predsednik Džo Bajden poručio je da je odluka Vrhovnog suda podrila vladavinu prava.

– Niko ne bi trebalo da bude iznad zakona, pa čak ni predsednik Amerike. Znam da ću poštovati ograničenja predsedničke moći, kao što i jesam tokom tri i po godine, ali svaki predsednik, uključujući Donalda Trampa, sad će biti slobodan da ignoriše zakon – rekao je Bajden.

Tokom kratkog obraćanja on nije pomenuo prošlonedeljnu televizijsku debatu i svoj nastup i odbio je da odgovara na pitanja.

 

BONUS VIDEO