05/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

TEŽAK UDARAC ZA PUTINA: Desio se PREOKRET kakav NIJE OČEKIVAO!

Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

Uzbekistan je polio hladnu vodu na predlog ladimira Putina za stvaranje „unije prirodnog gasa“ sa Rusijom i Kazahstanom.

Mnogi analitičari će čvrst negativan odgovor shvatiti kao još jedan znak da je rat Rusije protiv Ukrajine izazvao rascep između Moskve i bivših sovjetskih republika Centralne Azije koji je sve jači. Kremlj je donekle ljutito reagovao na izveštaje o odbijanju Uzbekistana 8. decembra, navodeći da gasna unija neće uključivati nametanje „političkih uslova“ Uzbekistanu.

Putin je predložio stvaranje gasne unije 28. novembra tokom razgovora sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žolmartom Tokajevim u Moskvi, gde je Tokajev došao na svoje prvo zvanično putovanje u inostranstvo kao reizabrani kazahstanski lider.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je tada da će se taj mehanizam koristiti za transport prirodnog gasa između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana i drugih nacija, uključujući Kinu. Sporazum bi pomogao zemljama Centralne Azije da obezbede snabdevanje tokom najveće potražnje.

Na primer, postoje delovi severnog Kazahstana koji se nalaze izvan kazahstanskog gasovodnog sistema. U okviru unije, susedna Rusija bi se mogla obavezati da će se pobrinuti za potrebe regiona. Ali imajući u vidu ukrajinsko iskustvo i odluku Evrope da odstupi od snabdevanja ugljovodonicima iz Rusije, postoji sve veći oprez među stanovništvom bivših sovjetskih država kada je u pitanju oslanjanje na Rusiju u ispunjavanju strateških potreba.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Printscreen/Youtube/The Telegraph

Uzbekistanski ministar energetike Žorabek Mirzamahmudov rekao je u intervjuu za novinsku internet stranicu Kun.uz objavljenom 7. decembra da njegova zemlja neće odustati od svojih nacionalnih interesa u zamenu za isporuke prirodnog gasa.

„Potpisivanje gasnog sporazuma sa Rusijom ne znači savez ili uniju… To bi bio tehnički ugovor“, izjavio je Mirzamahmudov, koji je u oktobru postao ministar energetike.

„Nikada nećemo kompromitovati naše nacionalne interese. Čak i ako pristanemo da dobijemo prirodni gas iz Rusije, nastavićemo putem komercijalnih ugovora o prodaji. Nećemo dozvoliti da nam se zauzvrat nameću bilo kakvi politički uslovi.“

TASS je preneo da je portparol Kremlja Peskov 8. decembra tvrdio da je Rojters objavio pogrešan izveštaj o predlogu gasne unije, rekavši: „Rojters je dao lažne informacije, pogrešno protumačio reči. Znamo šta je rečeno. Niko ne govori o gasu u zamenu za političke ustupke O tome se ne govori u kontekstu ideje o stvaranju ove unije“.

Kazahstan tek treba da podrži ili odbaci ideju gasne unije, a zvaničnici su rekli samo da će koncept biti proučen.

Stav Uzbekistana o predloženoj gasnoj uniji će se sada još jače odjeknuti u Moskvi, uz izveštaje o akutnim zimskim nestašicama gasa koje muče Uzbekistan. Zemlja je nedavno zamrznula sav svoj izvoz gasa jer zvaničnici nastoje da preusmere ograničene domaće resurse gasa kako bi zadovoljili domaće potrebe.

(INFO/Intellinews.com)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1194945’, content_type: ‘product’});