08/06/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Svečno otvoreno prvo izdanje kineskog filma u Crnoj Gori: Filmovi grade mostove između kineske i crnogorske kulture

Svečno otvoreno prvo izdanje kineskog filma u Crnoj Gori: Filmovi grade mostove između kineske i crnogorske kulture

Foto: Kineska medijska grupa

Na Ekonomskom fakultetu je 18. maja svečano otvoreno prvo izdanje Festivala kineskog filma u Crnoj Gori.Publika je imala priliku da uživa uz dva hit filma iz kineske kinematografije, naučno-fantastičnom blokbasteru “Lutajuća Zemlja” i uzbudljivom animiranom filmu Ne Zha, te da zahvaljući izlačenju srećnih brojeva osvoji vrijedne nagrade.

Događaj je organizovala medijska grupa European Times uz podršku Ambasade NR Kine u Crnoj Gori, a u saradnji sa Institutom Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Kineskom medijskom grupom i medijskom agencijom Media Biro.

Zadovoljstvo što se u Crnoj Gori po prvi put organizuje ovako velik kulturni projekat u saradnji više kineskih partnera, izrazio je ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Fan Kun. Ukazao je na veliki potencijal za rast filmske industrije u Crnoj Gori zahvaljući partnerstvu sa Kinom kao jednom od najbrže rastućih filmskih tržišta na blagajnama širom svijeta.

“Vjerujem da će filmska razmjena između Kine i Crne Gore nastaviti da se širi, ubrizgavajući pozitivnu energiju u unapređenje prijateljstva i međusobnog razumijevanja dva naroda i promovisanju kulturne razmjene. Nadam se da će svi naši crnogorski prijatelji uživatu u toku trajanja ovog festivala, te da će ovakvih događaja biti sve više. Nadam se da će i crnogorski filmovi imati priliku da budu plasirani u Kini, kako bi kineska publika uživala u njima,” kazao je Kun.

Predjsednik European Times Zhang Xiaobei ukazao je na značaj ovakvih i sličnih manifestacija koje zbližavaju narode kroz kulturološku razmjenu.

“Festival kineskog filma počeli smo da održavamo od 2017. godine, prvo u Njemačkoj i Italiji, a 2022. smo se proširili na Rumuniju, Moldaviju i Hrvatsku. Ove godine smo došli u veličanstvenu i prijateljsku Crnu Goru. Film je važan most za unapređenje međusobnog razumijevanja među ljudima različitih zemalja i važna karika za promovisanje dijaloga među civilizacijama i jačanje međusobnog povjerenja i prijateljstva,” kazao je Xiaobei.

Istakao je da upravo kroz filmove kao umjetničku formu možemo živopisnije i intuitivnije promovisati razumijevanje među ljudima različitih zemalja.

Domaćin jučerašnjeg otvaranja Festivala kineskog filma bio je dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici, profesor dr Mijat Jocović koji je u najranijoj fazi nastanka ovog festivala prepoznao njegov kulturološki značaj.

“Ovaj događaj je odraz toga kako mi na Ekonomskom fakultetu vidimo saradnju sa NR Kinom, sa prijateljskom zemljom i prijateljskim narodom sa kojim mi kao Crna Gora dijelimo zajedničke vrijednosti. Danas smo na Ekonomskom fakultetu dobili akreditaciju prvog studijskog programa na engleskom jeziku, a uz saradnju sa našim kineskim partnerima očekujem da će naše amfiteatre puniti studenti iz NR Kine, na naše zadovoljstvo,” rekao je dekan Jocović.

Snažnu podršku prvom izdanju festivala pružio je i Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, koji je za skoro osam godina svog postojanja izgradio snažne prijateljske veze između Kine i Crne Gore.

“Okupljeni smo ovdje kako bismo proslavili bogatu kinematografsku tradiciju Kine i pružili jedinstvenu priliku crnogorskoj puINFOi da uživa u nekim od najkvalitetnijih kineskih filmova. Kroz ovaj festival želimo da izgradimo mostove među našim kulturama i podijelimo ljepotu i raznolikost kineske kinematografije sa vama,” objasnila je lokalna direktorica Instituta Konfucije na UCG, Milena Lipovina Božović.

Uživanje u ljepoti i raznolikosti kineske kinematografije se već nastavlja sljedeće sedmice kada će u prostorijama Ekonomskog fakulteta u cjelosti biti prikazan si-fi spektakl “Lutajuća Zemlja”, a turneja kineskih filmova će se do kraja ove godine proširiti na Univerzitet Donja Gorica i osnovne i srednje škole u Crnoj Gori.

(INFO/Kineska medjska grupa)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1291743’, content_type: ‘product’});