09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SVAKA SRPSKA KUĆA MORA DA IMA OVU SUMU NOVCA ZA „CRNE DANE“: Određen TAČAN iznos, stručnjaci rekli svoje

OVIM LJUDIMA STIŽE NOVAC ZA VIKEND: Cela porodica će se OBOGATITI, kapaće sa svih strana

Novčanik, Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Saveti za štednju su prisutni u medijima, na društvenim mrežama, razni stručnjaci nam otkrivaju trikove kako da imamo više novca, a koji od njih zapravo radi?

Nemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija, prenosi INFO.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Austrijske vlasti preporučuju “500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga, piše Feniks magazin, prenosi Poslovni dnevnik.

S obzirom na razliku standarda između Austrije i Srbije, kod nas je preporučljivo da svako domaćinstvo ima odvojeno barem 200 evra.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Novac, Sitniš, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen.

(INFO/INFO/ Najžena / Feniks)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1218465’, content_type: ‘product’});