21/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

STIV VOZNIJAK DOBIO SRPSKI PASOŠ! Želi da još unapred globalnu sliku Srbije (FOTO)

STIV VOZNIJAK DOBIO SRPSKI PASOŠ! Želi da još unapred globalnu sliku Srbije (FOTO)

Generalni konzul Vladimir Božović Republike Srbije u Njujorku ponosno je uručio srpske pasoše Stivu i Dženet Voznijak, toplo ih dočekavši u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku

Oni su izrazili svoje uzbuđenje zbog sticanja srpskog državljanstva i želju da promovišu globalnu sliku Srbije.

Podsećamo, Vlada Srbije je decembra 2023. godine na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlučila da dodeli državljanstvo Srbije suosnivaču kompanije Epl Stivu Voznijaku, kao i njegovoj supruzi Dženet Kej Voznijak.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da bi prijem u državljanstvo Srbije američkog preduzetnika i računarskog inženjera Voznijaka i njegove supruge doprineo promociji naše zemlje  u oblasti visokih tehnologija, jačanju nacionalnih interesa i ugledu Srbije kao zemlje četvrte industrijske revolucije, saopšteno je iz vlade.

Podsećamo, pisanje o jačanju odnosa između Izraela i Srbije, kao i o tome zašto je Srbija važna Izraelu, izazvalo je pažnju izuzetno popularnog portala Nju Arab iz Londona. U svom članku, portal je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću možda najveći kompliment koji jedan svetski državnik može da dobije u ovim nesigurnim vremenima punim neprijateljstava i sukoba.

Tekst o poseti izraelskog predsednika

Autor je, govoreći o predsedniku Vučiću, između ostalog istakao: „Održavajući bliske odnose sa Rusijom, Kinom, Iranom, Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Vučić je pokazao jedinstvenu sposobnost da gradi odnose sa zemljama koje su često geopolitički rivali.“

Ova pohvala upućena Vučiću nije prošla nezapaženo, jer su je podržali i drugi urednici portala. Jasno je da zbog ove jedinstvene sposobnosti i diplomatske veštine, mnogi, kako u regionu, tako i u svetu, priželjkuju Vučićevu smenu. Njegova politika, koja se zasniva na nezavisnosti i slobodarskim principima, čini Srbiju politički i ekonomski jačom, što naravno ne odgovara mnogima na međunarodnoj sceni.

Ovako vođena spoljna politika Srbije daje zemlji dodatnu snagu i stabilnost, a Vučićeva sposobnost da balansira između velikih sila dodatno doprinosi jačanju njenog položaja. Ove specifične veštine i uspeh na diplomatskoj sceni učinile su Vučića jednim od ključnih igrača ne samo na Balkanu, već i na širem globalnom nivou.