09/02/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠTA TREBA RADITI SA BOGOJAVLJENSKOM SVETOM VODICOM: Jedino je ovo ispravno, mnogi Srbi greše!

ŠTA TREBA RADITI SA BOGOJAVLJENSKOM SVETOM VODICOM: Jedino je ovo ispravno, mnogi Srbi greše!

Sveta liturgija, Foto: Tamara Trajković

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani, ana taj dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred, kojem prisustvuje veliki broj vernika i osvećenu vodu nose u svoje domove, jer se ta Sveta Vodica – Bogojavljenska, čuva u svakoj kući preko cele godine kao velika svetinja.

Bogojavljenska vodica se upotrebljava od Krstovdana uoči Bogojavljenja i osvećenja vodice na sam dan Bogojavljenja pa do iduće godine. Tokom tih dana se vodica upotrebljava za sve što je na duhovnu korist i zdravlje, a nakon praznika se upotrebljava u slučaju da se neko razboli ili se ne oseća dobro. Uzima se ujutro natašte.

Sveta vodica
foto: Printscreen/Youtube/Duhovnik Biblioteka

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

No, glavno pitanje je „nakon jedne godine, kada stigne nova vodica, šta da se radi sa starom?“ Odgovor na to pitanje, u crkvenim knjigama ne piše, niti ima bilo kakvo pisano naređenje u vezi toga. Ali zato postoji narodno predanje i običaj kojeg je Crkva prećutno usvojila, te je isti stekao predanjsku vrednost, kao i mnoge druge stvari koje se putem predanja u Crkvi čuvaju.

Dakle, po tom narodnom predanju, a sada i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće. U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

(INFO/INFO)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1217995’, content_type: ‘product’});