02/04/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠTA SE KRIJE IZA POTERNICE MKS ZA PUTINOM!? Kakvu poruku ovim šalje Zapad i šta će posle svega biti sa Ukrajinom!

ŠTA SE KRIJE IZA POTERNICE MKS ZA PUTINOM!? Kakvu poruku ovim šalje Zapad i šta će posle svega biti sa Ukrajinom!

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločina protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) sa okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji”.

Ono što upada u oči jeste da se poternica za ruskim predsednikom raspisuje upravo u trenutku dok su zapadnim silama „puna usta priča“ o neophodnosti mirovnih pregovora i okončanja rata u Ukrajini. I sad se, posle najnovije vesti iz Haga, nameće pitanje da li zapad zaista želi okončanje sukoba u Ukrajini i pomirenje Putina i Zelenskog, kad su ruskog predsednika totalno onemogućile da na pregovore bilo gde i ode, a da ne bude uhapšen istog trenutka čim stupi na teritoriju druge države.

Podsećamo, čak 123 zemlje su potpisnice Rimskog statuta o MKS i sve su dužne da Vladimira Putina uhapse istog trenutka čim stupi na njihove tlo. Teško je očekivati i može se samo zamisliti pod kojim pritiskom bi se našle čak i one države koje nisu stavile paraf na ovaj dokument a koje bi se drznule da ruskom predsedniku ukažu gostoprimstvo.

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

 

Samim tim, više je i nego očigledno da Zapad želi mir u Ukrajini samo deklarativno, ali zapravo u praksi to tako i ne izgleda.

Politički analitičar Branko Radun saglasan je sa tim da najrazvijenijim zapadnim zemljama rat u Ukrajini i te kako odgovara, prevashodno iz ekonomskih razloga, a pojedine države, kako je rekao, Putinu bi zbog ove invazije trebalo i spomenik da podignu.

Činjenica je da Americi i Britaniji ovaj rat odgovara, Nemačkoj i Francuskoj manje, ali i činjenica je da je MKS uvek bio instrument u rukama zapadne politike i političkih moćnika. Setite se samo da je u jeku rata 1999. godine i protiv Slobodana Miloševića bila podignuta optužnica, mislite li da je to bilo slučajno – kaže Radun i nastavlja:

Vi i sami vidite da Amerika pregovore između Rusije i Ukrajine ne pominje, o tome samo EU priča, a ta EU je, posle sankcija Rusiji, potpuno postala energetski zavisna od Amerike, koja im prodaje gas po znatno višoj ceni nego što je to radila Rusija. I Nemačka i Francuska su, recimo, gas od Rusije dobijale po povlašćenim cenama, a pogledajte koliko ga sad plaćaju Amerikancima. Čim neko postane zavistan od jedne osobe ili jedne države, on gubi autoritet i tamo gde ga je nekad imao, a upravo se to dešava sad najrazvijenijim evropskim državama, poput Francuske i Nemačke koje moraju da rade kako im Amerika kaže. Da ne pričamo koliko Amerika profitira na oružju, ali taj profit je mali u odnosu šta dobija ostalim – priča Radun i dodaje:

Dakle, Amerika treba da podigne Putinu spomenik i ona to i sama zna. Profitirali su i ekonomski, i vojno i politički. Znaju to i ostali, pa Nemačka i Francuska kao vodeće zemlje EU bi da pregovaraju, ali ovim šalju poruku da ne bi sa Putinom. Njima Rusija treba, ne samo zbog energenata, već i industrijskih sirovina (…), trebe užasne gubitke.  Sve u svemu, najmoćnijem odgovara da se rat nastavi i može se reći da je raspisivanje poternice za Putinom način da se on produži – zaključuje Radun.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);