21/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠTA AKO STE ZAPOSLENI I DOBIJETE POZIV ZA VOJSKU? Rešena velika dilema!

ŠTA AKO STE ZAPOSLENI I DOBIJETE POZIV ZA VOJSKU? Rešena velika dilema!

Od 2025. godine, obavezno služenje vojnog roka će ponovo postati deo svakodnevice u Srbiji.

Iako još uvek nisu doneti zvanični zakonski okviri, poznato je da će trajati skoro tri meseca. Ovo izaziva pitanje kako će se to odraziti na radne obaveze zaposlenih i kako će poslodavci prihvatiti ovu promenu.

  • Posledice na radne obaveze i plate

Postavlja se pitanje da li će obavezno služenje vojnog roka rezultirati gubicima posla ili umanjenjem plata zaposlenih. Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe da prema članu 79. Zakona o radu, zaposlenima miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada ukoliko odsustvuju zbog odlaska na odsluženje vojnog roka.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Vojska Srbije

Zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje, odnosno dosluženje vojnog roka – naveo je sagovornik i dodao da zaposleni, kome miruju ova prava i obaveze, ima pravo da se u roku od 15 dana dana odsluženja, odnosno dosluženja vrati na rad kod poslodavca.

  • Novčana naknada za vojnike i posebni uslovi za IT sektor

Tokom nedavnog obilaska vojne kasarne u Loznici, predsednik Vučić je najavio da će vojnici dobiti novčanu naknadu za boravak u kasarnama, čiji će iznos biti definisan u narednom periodu. Takođe, istaknuto je da će mladi ljudi koji se bave IT sektorom imati posebne uslove obuke kako bi svojim znanjem doprineli tokom 75 dana služenja vojnog roka.

Foto: Vojska Srbije

Vojska Srbije

  • Civilno služenje i potrebe Vojske Srbije

Pre ukidanja obaveznog vojnog roka, mnogi građani su birali civilno služenje u različitim ustanovama. Iako će i dalje biti moguće, planiraju se korekcije kada je dužina odsluženja u pitanju. Takođe, prema podacima N1, sadašnje potrebe Vojske Srbije podrazumevaju oko 10.000 regruta na godišnjem nivou, što znači 2.500 po uputnom roku, koji se održavaju četiri puta godišnje.

Odluka o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka izazvala je raznovrsne reakcije, ali zakonski okviri su još uvek u fazi donošenja. Bitno je naglasiti da će prava zaposlenih biti zaštićena tokom odsustva zbog vojnog roka, te da će se ova odluka odraziti na različite sektore društva, uključujući i poslovni sektor.

(Blic)

BONUS VIDEO