04/10/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBIJA U EU, ALI NIKAKO BEZ KOSOVA! Francuska poslanica: Za nas je to srpska pokrajina

SRBIJA U EU, ALI NIKAKO BEZ KOSOVA! Francuska poslanica: Za nas je to srpska pokrajina

Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, ali sa Kosovom kao svojom pokrajinom – ovo je stav predsednice parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Jael Menaš, poslanica francuske stranke Nacionalno okupljanje. 

Podržavamo ulazak Srbije u EU, ali nikako bez Kosova, koje je za nas pokrajina Srbije – rekla je Menaš u intervjuu za današnju Politiku, napominjući da njen pokret ima stav da su Srbija i Kosovo nerazdvojivi.

Na pitanje šta misli o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja, Menaš je odgovorila da ne očekuje prviše od tog plana jer smatra da „svaki pristup koji legitimiše Kosovo kao nezavisnu državu legitimiše i stradanje srpskog naroda od strane Albanaca“.

Znam da je dosta toga potpisano još pre 10 godina i ništa nije poštovano. Ja bih podržala nove planove, ali smatram da mora da se poštuje ono što je obećano pre 10 godina. I lično, ali i kao članica ove stranke, ne očekujem previše od tog plana – rekla je ona.

Politički odnosi Srbije i Francuske nisu na samom vrhuncu, smatra ona i poručuje da uvek može više i bolje, što je želja i Marin le Pen. Kako je pojasnila, uloga predsednika grupe prijateljstva sa Srbijom jeste da produbljuje odnose dve zemlje, pa će se na tome i raditi u narednom periodu.

Da se francuski narod upoznaje sa vašom kulturom, istorijom, sa vašim identitetom i da se to prijateljstvo produbljuje kroz organizaciju različitih manifestacija – dodala je ona.

Menaš je rekla da posebno na tome treba da se radi sa mlađom populacijom Francuza, ali i sa srpskom dijasporom, kako bi se francuska javnost bolje upoznala sa srpskom kulturom, koja nije toliko poznata Francuzima.

Istakla je da se održava veza sa srpskom dijasporom u Francuskoj i da postoje brojna udruženja u Parizu.

– To je jedan od zadataka koji imam kao predsednica grupe prijateljstva. Brojni su događaji koje organizuje srpska dijaspora – dodala je ona.

Menaš je rekla da je 28. juna prisustvovala komemoraciji na srpskom vojničkom groblju u Parizu.

– Srbi su u određenim područjima stradali čak i više od Jevreja – naglasila je ona.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);