09/12/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBIJA JE ZA JEDNU STVAR IZDVOJILA 500 MILIONA DINARA! Stiže nova pomoć države, evo KO sve može da prijavi!

SRBIJA JE ZA JEDNU STVAR IZDVOJILA 500 MILIONA DINARA! Stiže nova pomoć države, evo KO sve može da prijavi!

Foto: Shutterstock

Novac

Od početka tekuće godine, ukupno je stečeno 440 seoskih kuća namenjenih mladim bračnim parovima, samohranim majkama i pojedincima koji su želeli da se usele na selo ili presele iz grada. Država je izdvojila 500 miliona dinara za ovu svrhu.

Dodatna sredstva od 395 miliona dinara su obezbeđena, s namerom da se pruži podrška oko 350 porodica. Sutra će u Palati Srbija biti potpisano 100 ugovora o kupovini seoskih kuća.

Maksimalan iznos za kupovinu kuće iznosi 1,2 miliona dinara, što je otprilike ekvivalentno 10.000 evra. Tokom trajanja ovog programa, koji se proteže nekoliko godina, krov nad glavom je obezbeđen za približno 6.000 odraslih osoba i 3.000 dece.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da je prosek godina porodica ili pojedinaca koji su dobili kuće na selu ispod 30, a da je posebno iznenađenje što trećina njih odlazi iz grada u selo da živi.

To su mladi ljudi, uglavnom visokoobrazovani, prednjače dame. Obično rade poslove od kuće – programeri, projektanti, marketinški stručnjaci. Oni se odlučuju da krenu novim putem. Za mene je to ohrabrujuće, rekao je Krkobabić za jedan srpski portal.

Do sada naseljeno 2.200 kuća

Na konkurs za dodelu seoske kuće mogu da se prijave državljani Srbije koji nemaju više od 45 godina života i koji imaju neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije od najmanje tri godine. Kandidati ne smeju imati imovinu na svoje ime, odnosno ne mogu biti vlasnici niti suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta.

Jedan od uslova je i da nisu otuđili nepokretnost u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa, kao i da u tom periodu nisu stekli nepokretnosti, izuzev poljoprivrednog zemljišta. Uslov za prijavu je i da nisu osuđivani i da protiv njih nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga i da se protiv podnosioca prijave ne vodi izvršni postupak.

Kroz program (koji traje nekoliko godina) je do sada naseljeno 2.200 seoskih kuća. Novih 100 kuća sa okućnicom, za koje se sutra potpisuju ugovori, nalaze se u 40 opštinama i 79 sela.

Krkobabić kaže da je najveće interesovanje za kuće u selima u Vojvodini, a da je Bačka Palanka „šampion“.

Bačko Petrovo selo je dobilo najviše novih stanovnika. Tu smo posle sedamdesetak kupljenih kuća dobili i vrtić. Selo koje je zamiralo odjednom je oživelo, funkcioniše. Vojvodina sa dobrom infrastrukturom je bila mamac – priča Krkobabić.

Uslovi za učešće u konkursu

Da bi dokazali ispunjenost svih propisanih uslova za učešće na javnom konkursu, kao i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom kandidati moraju da dostave 22 dokumenta. Osim obrasca prijave i zapisnika jedinice lokalne samouprave o proceni tržišne vrednosti kuće na selu, potrebno je i uverenje o državljanstvu podnosioca prijave, koje ne sme biti starije od šest meseci od dana objavljivanja javnog konkursa.

Od dokumenata je potreban i izvod iz matične knjige rođenih za podnosioca prijave, koji nije stariji od mesec dana, fotokopija lične karte ili očitana lična karta, uverenje o prebivalištu za podnosioca prijave, uverenje o neosuđivanosti Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrda nadležnog suda da se protiv podnosioca prijave ne vodi krivični postupak, kao ni istraga.

Neophodan je i dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a on podrazumeva izvod iz matične knjige venčanih ne stariji od mesec dana od dana objavljivanja javnog konkursa za supružnike, dok je za vanbračne partnere potrebno overiti izjavu o vanbračnoj zajednici uz potpis dva svedoka, kod javnog beležnika.

Samohrane majke koje se prijavljuju na konkurs moraju da prilože izvod iz matične knjige umrlih za preminulog roditelja ili pravnosnažnu sudsku odluku o lišenju roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti drugog roditelja ili pravnosnažnu odluku suda ili sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava ili izvod iz matične knjige rođenih za decu u slučaju nepoznatog roditelja.

Kandidatima je potrebna i potvrda Republičkog geodetskog zavoda, Službe za katastar nepokretnosti o neposedovanju nepokretnosti podnosioca prijave, kao i izvod iz lista nepokretnosti RGZ za nepokretnost za čiju kupovinu konkurišu, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);