25/09/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBIJA DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA U RVANJU: U Beograd sletele legende, našu zemlju predstavlja 20 rvača

SRBIJA DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA U RVANJU: U Beograd sletele legende, našu zemlju predstavlja 20 rvača

U Beogradu se održava Svetsko prvenstvo u rvanju od 16. do 24. septembra.

Rvačka reprezentacija Srbije domaćin je na predstojećem seniorskom Svetskom prvenstvu koje će se održati od 16. do 24. septembra i ukupno broji 20 srpskih takmičara. U Beogradskoj Areni Srbija će imati pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i desetoricu boraca u grčko-rimskom stilu, a ukupno je 1150 prijavljenih takmičara iz 99 zemalja.

„Konkurencija će biti vema žestoka. Ovo Svetsko prvenstvo biće znatno kvalitetnije od prošlogodišnjeg kome je Beograd takođe bio domaćin iz prostog razloga što će se na ovom planetarnom šampionatu podelitin ukupno 90 olimpijskih normi“, kaže selektor rvačke reprezentacije Milorad Dokmanac i dodaje:

„Plasman na Olimpijske igra izboriće po pet prvolpasiranih takmičara u olimpijskim kategorijama. Očekujemo da izborimo dve do tri vize za Pariz u grčko-rimskom i barem jednu u slobodnom stilu. Što se devojaka tiče, imamo izuzetno mlade takmičarke kojima će samo učešće biti dragoceno za sticanje preko potrebnog iskustva. Kada govorimo o planovima i ciljevima, nadamo da ćemo nastaviti kontinuitet osvajanja odličja na velikim takmičenjima i da će naši reprezentativci uzeti jednu ili dve medalje“, rekao je Dokmanac.

Na Divčibarama se održava međunarodni kamp Svetske rvačke federacije koji broji 150 učesnika iz 25 zemalja. „To je ustaljena praksa koju primenjuje Međunardona rvačka federacija sa ciljem popularizacije i daljeg razvoja rvanja među zemljama koje nemaju zapažen rezultate. Kamp traje dve nedelje i impresije učesnika su izvanredne. Nimalo slučajno jer smo obezbedili vrhunske uslove – salu sa šest strunjača, dve teretane, bazen i saunu uz ogromno iu nadaleko poznato srpsko gostoprimstvo“, konstatovao je Dokmanac.

Ovaj događaj uveličaće i legendarni rvači, koji su došli u Beograd kao promoteri ovog sporta. Slavni Kubanac Miljan Lopez je petostruki svetski prvak i četvorostruki uzastopni olimpijski šampion, koji je juče doputovao u Beograd. Zatim, slavni Nemac Frank Štabler, osvajač deset medalja na velikim takmičenjima, od čega pet zlatnih, i Davor Štefanek, olimpijski šampion iz Rija. Svečano otvaranje zakazano je u subotu u 18.30 časova koji će uveličati pevačica Marija Šerifović. Takođe, u sklopu šampionata Lopez, Štabler i Štefanek će u petak održati trening rvanja na Trgu Republike.

Autor: