19/05/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBI DANAS PALE SVEĆE I MOLE SE ZA VELIKE SVECEE! Ovo MORATE uraditi ako želite da budete zdravi!

SRBI DANAS PALE SVEĆE I MOLE SE ZA VELIKE SVECEE! Ovo MORATE uraditi ako želite da budete zdravi!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan Prepodobnih Očeva poubijanih u manastiru Svetog Save Osvećenog.

Prepodobni mučenici Jovan i drugi, iz porodice Svetog Save Osvećenog ubijeni su kod Jerusalima. Ovaj slavni manastir, posećivan i od svetog Save srpskog, i obdaren od nekoliko vladara srpskih, i dan-danas postoji.

Više puta napadat je od divljih Arapa, pljačkan i pustošen, no Promišlju Božjom, uvek je obnavljan i do danas sačuvan. U vreme carovanja Konstantina i Irine bi napadnut od Arapa i opljačkan. Monasi ne hteše bežati, nego savetujući se sa svojim igumanom Tomom, rekoše: „Mi smo odbegli iz sveta u ovu pustinju radi ljubavi Hristove, sramota je sad da bežimo iz pustinje iz straha od ljudi.

Ako budemo ubijeni ovde, bićemo ubijeni zbog naše ljubavi prema Hristu, zbog koga smo i došli ovde da živimo“. – I tako odlučivši, dočekaju nenaoružani oružane Arape, kao jaganjci vukove. Arapi neke od njih strelama umrtve, a neke zatvore u pećinu svetog Save, pa nalože vatru na ulazu, te ih dimom uguše.

I tako mnogi od njih skončaju kao mučenici Hrista radi i presele se u carstvo Onoga koga su ljubili i radi čije su ljubavi izginuli. Česno postradaše pred Vaskrs 796. godine u vreme cara Konstantina i Irine i patrijarha jerusalimskog Ilije. No ubrzo postiže pravedna kazna divlje napadače.

Bonus video