03/10/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SRBE OVA ISTINA GAĐA U GEN! Šljivovica NIJE najstarije srpsko piće, mnogi su ostali zabezeknuti odgovorom

SRBE OVA ISTINA GAĐA U GEN! Šljivovica NIJE najstarije srpsko piće, mnogi su ostali zabezeknuti odgovorom

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Ninoslav Nikićević govorio je nedavno o tome koliko je velika vest što je šljivovica i stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, ali je otkrio i koje piće je starije.

Šljivovica je, kaže, za naš narod mnogo više od pića. Navodi da se, uz jabukovaču, kruškovaču pila i pre Kosovskog boja.

Najstarija je medovača, medovina, arak, ali šljivovica je na ovim prostorima utkana u gene – rađanje deteta – šljivovica, kad neko nažalost premine – šljivovica, kad se išlo u rat – šljivovica, slavljenje pobede – šljivovica – naveo je.

Foto: Shutterstock

Rakija šljivovica

Inače, profesor je magistrirao i doktorirao na šljivi požegači. Požegača je, preneo je, doneta iz Turkmenije u šestom veku, a crna ranka je naša sorta.

Preko hiljadu i kusur godina vezani smo za tu šljivovicu, kroz čitavu našu istoriju se provlači šljivovica odnosno šljivova prepečenica, kaže i dodaje:

Medovača je piće koje se dobija destilacijom potpuno, ili delimično fermentisanog meda. Ova rakija je zapravo fermentisani rastvor sortiranih medova koji se dobija destilacijom prevrelog meda. Ukus, gustina, boja i jačina zavise od toga koji se med upotrebi, kao i na koji način se primeni proces pripreme. 

Medovina, medovača i meduška – postoji li razlika? 

Foto: Printscreen/Youtube/ ki fokus

Medovina

Prilikom posete nekih od beogradskih barova, ili kafana u unutrašnjosti, na karti pića možete zapaziti medovinu, medovaču i medušku. Pitanje koje se postavlja jeste: da li je reč o sinonimima za isto piće, ili su u pitanju različiti alkoholni napici. 

Naime, med je jedna od omiljenih namirnica kao dodatak alkoholni pićima, pa se tako ova poslastica može naći u viskiju ali i u vinu. Tako dolazimo do objašnjenja šta je medovina – specifično vino sa dodatkom meda, pisali su beogradski mediji.

Dalje, medovača je piće o kom govorimo i koje se dobija isključivo destilacijom fermentisanog mednog rastvora. 

Meduška je izuzetno popularno piće, koje često predstavlja zamenu za medovaču, a reč je o nekoj voćnoj rakiji koja se zaslađuje mednim rastvorom. Kada se pravi domaća medovača, ona se najčešće pravi upravo kao meduška, tako što se šljivovici dodaje med i destilovana voda. 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);