05/07/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

ŠOLC ŽIVI NOĆNU MORU IZ KOJE NE MOŽE DA SE PROBUDI! Evropa kakvu je sanjao se ruši, ako Francuska padne, ON JE SLEDEĆI

ŠOLC ŽIVI NOĆNU MORU IZ KOJE NE MOŽE DA SE PROBUDI! Evropa kakvu je sanjao se ruši, ako Francuska padne, ON JE SLEDEĆI

Kako ističe Rojters, to je prvi put da je Šolc, socijaldemokrata, izrazio jasan stav po pitanju političke situacije u Francuskoj.

Nemačka i Francuska čine okosnicu Evropske unije i politička promena u obe zemlje mogla bi da poremeti ravnotežu.

Podsetimo, desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju predvodi Marin le Pen, postala je najsnažnija u Francuskoj s 33,5 osvojenih glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora. Time je najavljen ne samo kraj ere predsednika Emanuela Makrona nego i nastanak nove Evrope, gde se za vođstvo, osim Le Penove, nameće i predsednica nemačke partije AFD Alis Vajdel.

Rezultati prvog kruga

Nacionalno okupljanje (desnica) 33,5%

Novi narodni front (levica) 28,5%

Zajedno (centristi) 22,1%

Projekcija mandata posle drugog kruga

Nacionalno okupljanje (Marin le Pen) od 240 do 270 poslanikaNovi narodni front (Žan-Lik Melanšon) od 180 do 200 poslanika

Zajedno (Emanuel Makron) od 60 do 90 poslanika

Male stranke od 13 do 20 poslanika

Predsednik Emanuel Makron biće prinuđen da ponudi premijerski mandat štićeniku Le Penove Žordanu Bardeli, što francuski analitičari već nazivaju novom francuskom revolucijom, koja bi trebalo da dobije rasplet na predsedničkim izborima 2027. Bardela vidi formiranje desničarske vlade samo kao etapu do konačnog cilja Nacionalno okupljanje. Makronov drugi mandat ističe 2027. i on više ne može da učestvuje, ali Le Penova može opet da se kandiduje i pobedi.

Nemački analitičari smatraju da bi u tom slučaju mogla da se stvori drugačija Evropa. Oni kažu da je Le Penova naučila dosta iz prethodnih poraza, pa odavno ne zagovara istupanje iz EU ili ukidanje evra. Ona bi zadržala Francusku u EU, isto kao Đorđa Meloni Italiju, ali bi pretumbala Uniju iznutra, potkopala je i preuredila po svojim željama.

BONUS VIDEO: