31/05/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Smitsonijan narodni festival – jedinstvena prilika za Srbiju

Smitsonijan narodni festival - jedinstvena prilika za Srbiju

Smitsonijan Narodni Festival je godišnji kulturni događaj koji se održava u glavnom gradu SAD, Vašingtonu. Prvi put je odrzan 1967. godine i od tada je postao jedan od najpopularnijih kulturnih događaja Amerike, privlačeći posetioce iz svih delova sveta.

Festival organizuje Centar za Folklornu i Kulturnu Baštinu Smitsonijan Institucije, koji je posvećen očuvanju i slavljenju tradicionalne kulture i nasleđa. Festival obično traje deset dana i nudi raznovrstan program kulturnih tradicija i nastupa umetnika koji predstavljaju zemlje organizatore..

Lokacija festivala je jedan od ključnih faktora koji doprinosi njegovoj popularnosti. Održava se na Nacionalnom Molu, velikom parku u samom srcu Vašingtona, koji je okružen jednim od dva najpoznatija simbola grada, spomenik Vašingtona i Linkoln Memorijal. Ova lokacija takodje donosi predivnu i istorijsku pozadinu festivalu, što doprinosi njegovom kulturnom značaju i privlačnosti.

Sam festival se sastoji iz tri različita programa, od kojih svaki fokusira na jedinstvenu kulturnu temu. Ovi programi uključuju nastupe muzičara, igrača i pripovedača, kao i izložbe tradicionalnih zanata, hrane i drugih kulturnih praksi.

Tokom godina, Smitsonijan Narodni Festival je predstavio širok spektar kulturnih tradicija iz celog sveta. Ovi programi su uključivali sve – od muzike i igre americkih domorodaca do afričkog bubnjanja i karipske hrane. Festival pruža jedinstvenu priliku posetiocima da iskuse raznolikost globalne kulture i saznaju više o tradicionalnim praksama i običajima nase civilizacije.

Učešće na Smitsonijan Narodnom Festivalu je jedinstvena prilika za Srbiju da predstavi svoje bogato kulturno nasleđe raznolikoj i globalnoj publici. Srbija ima živahnu i jedinstvenu kulturnu scenu, vrednu ovakvog jednog dogadjaja.

Jedna od najvažnijih prednosti ucestvovanja je predstavljanje kulture i razumevanja. Na taj način se može kreirati platforma razmene kulturnih ideja i praksi između Srbije i drugih zemalja učesnica. Uz navedeno, dolazi do promocije ekonomskog razvoja kroz uspostavljanje novih poslovnih, kulturnih i edukacionih partnerstava.

Učešće na Smitsonijan Narodnom Festivalu takođe povećava svest o kulturnom nasleđu Srbije i pomaže u privlačenju turista. To je sjajna šansa da se iskažu kulturni aduti i jedinstvene tradicije, podstičući više ljudi da poseti zemlju i iskusi je u potpunosti, uz njenu bogatu istoriju.

Potencijal za povezivanje sa drugim zemljama i organizacijama je izuzetan. Festival privlači posetioce iz svih delova sveta, pružajući veoma vrednu šansu za zemlju domaćina i njene stanovnike.

*SAFFC sarađuje sa zajednicama u Srbiji i SAD-u kako bi podstakao razumevanje, poštovanje i vitalnost raznolike kulturne baštine čovečanstva i olakšao učešće Srbije na Smithsonian Narodnom Festivalu. Saznajte više na: www.serbianamerican.org

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);