27/03/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SLOBIN MOZAK KRIJU U HAGU! Šok – otkriće na godišnjicu smrti u Tribunalu

SLOBIN MOZAK KRIJU U HAGU! Šok - otkriće na godišnjicu smrti u Tribunalu

Haški tribunal nikad nije vratio mozak Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, njegovoj porodici, a razlog bi mogao da leži u činjenici da se otrovi kojima je, prema rečima njegovih lekara i saradnika, bio izložen u Tribunalu, najduže zadržavaju upravo u ovom organu.

PISMO RUSIMA

Miloševićevo telo, koje je podvrgnuto autopsiji, dopremljeno je u Srbiju, ali mozak nije – zadržan je na holandskom forenzičkom institutu u Hagu. Kako su prenosili mediji, holandski patolozi želeli su da obave dubinsku toksikološku analizu mozga jer se neki otrovi brzo razgrađuju u organizmu, ali njihovi tragovi ostaju u moždanom tkivu, a ovakva analiza, kažu, deo je prakse detaljnih istraga.

Sećam se da je Miloševićevo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga – rekao je Kristijan Šartije, nekadašnji portparol Tribunala, kao i da ne zna da li je mozak kasnije vraćen ili uništen.

Da institut ima pravo da zadrži određene uzorke radi daljih pretraga, kao što su toksikološke analize, ranije je za medije potvrdila i portparolka holandskog forenzičkog instituta Niki Džensen.

Međutim, sasvim drugačije svetlo na ovu praksu bacaju tvrdnje Miloševićevog lekara, ali i saradnika, da je bivši predsednik SRJ u Hagu namerno trovan. I sam Milošević je u pismu, koje je tri dana pre smrti uputio ruskom ministarstvu spoljnih poslova, negirao da je uzimao lek rifampicin, već da mu ga je neko dao bez njegovog znanja.

Oni koji mi ubacuju lek za lepru sigurno ne mogu da me leče. I oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ućutkaju takođe. Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete u zaštiti od kriminalnih aktivnosti u instituciji koja radi pod znakom UN – napisao je Milošević.

Nekadašnji operativac DB Boža Spasić za Srpski telegraf tvrdi na osnovu svega poznatog da je Miloševćev mozak zadržan da bi se prikrio zločin.

Ta misterija govori da su strane obaveštajne službe i sam Tribunal primenjivali supstance prema Miloševiću koje su dovele do oronulosti, naglog starenja. Ne isključuje se mogućnost da su se te hemijske supstance, koje su mu davane, zadržale u mozgu. Tokom obdukcije uzeti su delovi mozga gde su pronađeni tragovi tih supstanci i sada se ne zna gde se nalazi tegla s tim dokazima. Možda je to uništeno, a možda negde pohranjeno – zaključuje Spasić.

Vladimir Kršljanin, Miloševićev pomoćnik za međunarodne odnose tokom procesa u Hagu, rekao je ranije za naš list da lek rifampicin zapravo poništava dejstvo lekova za snižavanje krvnog pritiska, a što je Milošević godinama uzimao.

U njegovoj krvi pronađeni su tragovi teškog sedativa koji ima efekat mogućnost izazivanja iznenadne srčane smrti. To se Miloševiću na kraju i dogodilo – otkrio je Kršljanin.

– Slobodan Milošević je isporučen Hagu 28. juna 2001.

– Tribunal ga je teretio za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

– umro u haškoj ćeliji 11. marta 2006.

– saradnici, ali i lekari iz Srbije, tvrdili su da je otrovan

– isto je tvrdila i njegova udovica Mira Marković

– iako su porodica i vrh SPS tražili dozvole da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, gradske vlasti to nisu dozvolile

– sahranjen u Požarevcu, u dvorištu porodične kuće

– niko iz porodice nije prisustvovao sahrani: supruga je izbegla u Rusiju krajem februara 2003, sin Marko otišao iz Srbije odmah posle 5. oktobra, a ćerka Marija se sklonila u Crnu Goru

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);