27/08/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

SLEDE NAJTEŽIH 48 SATI U GRČKOJ, BIĆE PAKAO NA ZEMLJI: Oglasio se čuveni meteorolog, temperature će ići preko…

SLEDE NAJTEŽIH 48 SATI U GRČKOJ, BIĆE PAKAO NA ZEMLJI: Oglasio se čuveni meteorolog, temperature će ići preko...

Grčka, Foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Turistički lokalitet Akropolj u Atini biće danas zatvoren od podneva do 17 časova zbog ekstremnih temperatura, saopštile su grčke vlasti.

Odluka je doneta zbog zaštite i zaposlenih i posetilaca, prenosi Katimerini.

Napominje se da Grčka danas i sutra prolazi kroz najtežih 48 sati toplotnog talasa, a očekuje se da će temperature dostići 43 stepena Celzijusa u pojedinim delovima zemlje.

Vlasti su takođe u pojačanoj pripravnosti zbog šumskih požara, koji svakog leta opterećuju Grčku, navodi portal.

Meteorolog Mihalis Sitas rekao je da je ovo jedan od najdužih toplotnih talasa poslednjih godina i naglasio da će vreme biti tropsko u večernjim satima sa posebno visokim temperaturama.

Grčku čekaju tri vruća dana. Ovaj fenomen je možda jedan od najdužih toplotnih talasa sa najvećim brojem uzastopnih vrelih dana zabeleženih poslednjih godina – rekao je za newsit.gr

Najviše temperature biće u sredu, četvrtak i petak. Očekuju se maksimalne temperature od 42 do 43 stepena u kontinentalnim područjima, a posebno u Makedoniji, Trakiji, Stereji, Tesaliji i Peloponezu. U priobalju će zbog morskog vazduha temperatura biti od 3 do 5 stepeni niža. Visoke temperature neće zaobići ni kontinentalna područja u Jonskom području, Dodekanezu i južnom Kritu.

Krit
Kritfoto: Profimedia

Vrućine ne prestaju ni noću

Osim Ciklada i severnoegejskih ostrva koji će imati oko 35 stepeni, na ostalim ostrvima temperature će se kretati do 40 stepeni, a u ostatku kopna živa u termometru popeće se od 42 do 43 stepena, a u u nekim područjima lokalno može premašiti 43 Celzijusa.

Sitas je upozorio da će najtopliji dan u zemlji biti četvrtak, 18. jul, kada se očekuju ekstremne vrućine. Noću temperature neće puno padati, posebno u velikim urbanim središtima, i očekuju se tropske noći.

Grčka je u utorak naredila pojedinim poslodavcima da obustave rad svojih zaposlenih na teškim radovima na otvorenom ove nedelje, u popodnevnim satima kada celu zemlju pršte visoke temperature.

Proteklih dana tropske temperature prže i u Srbiji, zbog čega veliki broj građana jedva čeka zahlađenje koje bi moglo doći za vikend. Subjektivan osećaj vreline u pojedinim gradovima proteklih dana je prelazio 40 stepeni, a ni spoljna temperatura nije bilo mnogo niža.

.(INFO/ INFO/ Agencije/ newsit.gr/ Prenela: T.M.)