28/11/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

SLAVOLJUB IZ VLADIČINOG HANA VADIO KROMPIR PA SE ŠOKIRAO ŠTA JE NAŠAO U BAŠTI! Dodatni šok usledio kad je razgrnuo svu zemlju!

SLAVOLJUB IZ VLADIČINOG HANA VADIO KROMPIR PA SE ŠOKIRAO ŠTA JE NAŠAO U BAŠTI! Dodatni šok usledio kad je razgrnuo svu zemlju!

Od kako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak 4kg i 305 grama, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč. A kada vaga pokaže istu težinu, svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa.

 

 

Tome se nije ponadao ni bračni par Spasov kada su u blizini kuće na proleće zasadili ovu vrstu krompira. Zato su se njih dvoje našli u čudu kada su vadeći zasađen i krompir naišli na jedan koga nisu mogli jednim potezom motike da izvade.

Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju.

– Da bismo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine – kaže Slavoljub.

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi, Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

– Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra – ističe sagovornik.

On naglašava da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje. Oni su svoj zasad sa ovom sortom krompira po sadnji tretirali jednom ili dva puta vodom u kome je bila kopriva i dobili odličan prinos u kome se našao i džinovski krompir.

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘613230843079687’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);