Foto: Shutterstock

Bez obzira na našu informisanost i pažnju prema vlastitom zdravlju, podmukla bolest može se neprimetno uvući, a simptomi se mogu često tumačiti kao bezazleni.

Ovo je priča o jednoj ženi koja je prošla kroz dramatično iskustvo i odlučila ga podeliti kako bi pomogla drugima da budu svesni potencijalnih rizika.

Kada je Keri Najmajer prvi put prešla prag bolnice, nije mogla ni sanjati da će dobiti dijagnozu „crne vrste“ raka. Iako je godinama bila izuzetno aktivna u promociji prevencije raka jajnika i mislila da poznaje sve njegove simptome, nažalost je promašila najblaži i najpodmukliji od svih. Nažalost, u svojoj 44. godini, imala je priliku „iz prve ruke “ da sazna za njega.

Rak jajnika često se naziva „tihim ubicom“ jer simptomi koje izaziva lako se pripisuju drugim zdravstvenim problemima. Simptomi raka jajnika uključuju često mokrenje, brzo osećaj sitosti, promene u crevnom radu, nadutost, umor, mučninu, bol u leđima, bol tokom seksa, zatvor i obilne menstruacije. Nažalost, svi ovi simptomi mogu biti povezani i sa drugim zdravstvenim stanjima, što često dovodi do netačnih dijagnoza i kasnog otkrivanja raka jajnika.

Foto: shutterstock

Godinama bila veoma aktivna u borbi za prevenciju raka jajnika, nije ni sanjala da ga ona već ima

 

Keri je redovno posećivala lekara i vodila brigu o svom zdravlju, ali rak jajnika ipak nije prepoznala na vreme. Ono što ju je na kraju navelo na dijagnozu nije bilo ginekološko ispitivanje, već poseta dermatologu.