16/04/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

Si i Bajden obavili telefonski razgovor

Si i Bajden obavili telefonski razgovor

Foto: Kineska medijska grupa

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je u utorak telefonom sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na njegov zahtev. Dvojica predsednika imali su iskrenu i detaljnu razmenu mišljenja o odnosima Kine i SAD i pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsednik Si je istakao da je njegov sastanak u San Francisku sa predsednikom Bajdenom prošlog novembra otvorio viziju orijentisanu ka budućnosti. Proteklih meseci njihovi zvaničnici su ozbiljno reagovali na predsedničko razumevanje. Odnosi Kine i SAD-a počinju da se stabilizuju i to pozdravljaju i društva i međunarodna zajednica. S druge strane, negativni faktori odnosa takođe rastu, a to zahteva pažnju obe strane, izveštava o razgovoru Kineska globalna televizijska mreža.

Predsednik Si je naglasio da je pitanje Tajvana prva crvena linija koja ne sme da se pređe u odnosima Kine i SAD-a. „Suočena sa separatističkim aktivnostima „tajvanske nezavisnosti“ i spoljnim ohrabrenjem i podrškom koju dobijaju, Kina neće sedeti skrštenih ruku“, kazao je.

Predsednik Si je izneo stav Kine o pitanjima vezanim za Hongkong, ljudska prava, Južno kinesko more i druga pitanja, navodi CGTN.

Predsednik Bajden je istakao da je odnos SAD-a i Kine najposledičniji odnos na svetu.

„Napredak u odnosima od sastanka u San Francisku pokazuje da dve strane mogu da unaprede saradnju dok odgovorno upravljaju razlikama“, naveo je.

Dvojica predsednika su takođe razmenili mišljenja o krizi u Ukrajini, situaciji na Korejskom poluostrvu i drugim pitanjima, zaključuje se u izveštaju CGTN-a.

Kineska medijska grupa