15/04/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa Generalnim tužiocem Španije

Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa Generalnim tužiocem Španije

Na radnom sastanku predstavnika vrhovnih tužilaštava dve zemlje razmenjena su iskustva i najbolje prakse u borbi protiv kriminala, naročito korupcije, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima i konstatovano je da tužilaštva Srbije i Španije ostvaruju odličnu saradnju, kako putem Evrodžast-a, tako i u okviru bilateralne međunarodne pravne pomoći.

Zagorka Dolovac i Alvaro Garsija Ortiz potpisali su ovom prilikom Memorandum o razumevanju i saradnji, kojim će se dosadašnja uspešna saradnja Vehovnog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Španije još više unaprediti u zajedničkoj borbi protiv svih oblika teškog kriminala.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao „nedopustivim“ ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

– Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo – naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, a prenosi prištinski „Reporteri“.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku, i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje „Koha“.

– Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara – naveo je Stano.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.