20/09/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

„SARMAT STIŽE DO STRAZBURA ZA 3 MINUTA I 20 SEKUNDI“ Moskva upozorila Zapad na posledice dozvole Kijevu da gađa mete unutar Rusije

"SARMAT STIŽE DO STRAZBURA ZA 3 MINUTA I 20 SEKUNDI" Moskva upozorila Zapad na posledice dozvole Kijevu da gađa mete unutar Rusije

Vjačeslav Volodin, predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta i član Putinovog Saveta bezbednosti, upozorio je juče zapadne vlade da dozvola Kijevu da koristi oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije, može dovesti do nuklearnog rata.

Volodin je tako odgovorio na glasanje u Evropskom parlamentu kojim se poziva da zemlje EU Kijevu daju takvo odobrenje.

Poslanici EU usvojili su rezoluciju sa 425 glasova „za“, 131 „protiv“ i 63 „uzdržana“ na plenarnoj sednici u četvrtak u Strazburu.

U tekstu se pozivaju zemlje članice da odmah ukinu ograničenja na upotrebu zapadnih sistema naoružanja isporučenih Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

Ponavljajući ranije upozorenje predsednika, Vladimira Putina, Volodin je osudio glasanje, rekavši da će Rusija dati oštar odgovor ako rezolucija bude sprovedena.

Ako se to dogodi, Rusija će dati oštar odgovor koristeći jače oružje. Niko ne treba da gaji iluzije o ovome. Državna duma insistira na tome – napisao je on na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Vjačeslav Volodin

Ruski zvaničnik je upozorio da bi ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat, poznata na Zapadu kao Satana II, mogla da stigne do Strazbura, jedne od lokacija na kojoj se nalazi Evropski parlament, za samo 3 minuta i 20 sekundi.

RS-28 Sarmat je interkontinentalna balistička raketa pete generacije koja može da nosi nuklearne bojeve glave do 16.000 kilometara i dizajnirana je da zaobiđe sve savremene sisteme protivvazdušne odbrane.

Volodin je u svojoj poruci upitao da li su se poslanici Evropskog parlamenta konsultovali sa svojim građanima pre donošenja ovakvih odluka i da li su spremni da potencijalne posledice rata dođu do njihovih domova.

Postupci Evropskog parlamenta nas vode u svetski rat sa nuklearnim oružjem – napisao je on.