28/01/2023

INFO

Najnovije Vesti Dana

Samit Saveta za saradnju Kine i zemalja u Zalivu održan u Rijadu

Samit Saveta za saradnju Kine i zemalja u Zalivu održan u Rijadu

Si Đinping i Muhamed bin Salman, Foto: Kineska medijska grupa

Samit Saveta za saradnju Kine i zemalja u Zalivu (GCC) prvi put je okupio lidere Kine i zemalja Saveta za saradnju u Zalivu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, čime je tradicionalno prijateljstvo između dve strane nastavljeno, a strateški odnosi su dodatno obogaćeni.

Kina i zemlje GCC-a su prirodni partneri za saradnju, rekao je kineski predsednik Si Đinping u petak u svom govoru na samitu, pozivajući dve strane da budu partneri u promovisanju jedinstva, razvoja, bezbednosti i civilizacija. Na samitu je odlučeno da se uspostavi i ojača strateško partnerstvo između Kine i zemalja GCC-a. Obogaćivanje strategije odnosa Kine i GCC-a Savet za saradnju zemalja u Zalivu (GCC) osnovan je 1981. godine i ima šest zemalja članica: Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Zemlje GCC-a su važni partneri za Kinu u saradnji sa Bliskim istokom. Kina održava kontakt sa GCC-om od svog osnivanja.

Si je u svom govoru pozdravio dostignuća koja su dve strane ostvarile tokom proteklih godina, rekavši da Kina i zemlje GCC-a treba da nastave tradicionalno prijateljstvo i da shvate strateško partnerstvo kao priliku da obogate stratešku konotaciju međusobnih odnosa.

On je rekao da dve strane treba da budu partneri u unapređenju jedinstva, jačanju međusobnog političkog poverenja i da čvrsto podržavaju obostrane suštinske interese.

Si Đinping
foto: Kineska medijska grupa

Promovisanje saradnje u budućnosti Kineski predsednik je predložio pet glavnih oblasti za saradnju Kine i zemalja GCC-a u narednih tri do pet godina: energetika, finansije i investicije, inovacije i nove tehnologije, vazduhoplovstvo i jezik i kultura.

Kina će nastaviti da uvozi više sirove nafte i tečnog prirodnog gasa iz zemalja GCC-a, uspostaviće radni mehanizam za bilateralne investicije i ekonomsku saradnju i produbiti saradnju u digitalnoj valuti, ali će i izgraditi centar za velike podatke i računarstvo u oblaku sa zemljama GCC-a, navodi se u saopštenju predsednika.

Prema podacima kineske Generalne carinske uprave, Kina ostaje najveći trgovinski partner GCC-a i najveće izvozno tržište za petrohemijske proizvode. Bilateralna trgovina premašila je 230 milijardi dolara 2021. godine, kada je kineski uvoz fosilnih goriva iz Saudijske Arabije, Omana i UAE dostigao 44,9 milijardi dolara, 25,4 milijardi dolara i 21,3 milijarde dolara.

Lideri zemalja GCC-a su pohvalno govorili o odnosima GCC-a i Kine na samitu. Oni su istakli da veruju da je prvi samit veliki skup u istoriji odnosa GCC-Kine i važna prekretnica.

Zemlje GCC-a čvrsto podržavaju princip jedne Kine i spremne su da rade sa Kinom na implementaciji rezultata samita, produbljivanju bilateralne saradnje u ključnim oblastima i donošenju veće koristi za narode Kine i zemalja Zaliva. Nakon samita je takođe izdato zajedničko saopštenje i usvojen je akcioni plan za strateški dijalog između Kine i zemalja GCC-a za period 2023-2027.

(INFO/Kineska medijska grupa)

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘322513038446696’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
fbq(‘track’, ‘ViewContent’, {content_ids: ‘1194655’, content_type: ‘product’});