16/04/2024

INFO

Najnovije Vesti Dana

„SADRŽAJAN I OTVOREN RAZGOVOR“! Oglasio se predsednik Vučić nakon sastanka sa Hilom!

"SADRŽAJAN I OTVOREN RAZGOVOR"! Oglasio se predsednik Vučić nakon sastanka sa Hilom!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

– Sadržajan i otvoren razgovor sa ambasadorom Kristoferom Hilom o nastavku dijaloga sa Prištinom, situaciji u regionu, aktuelnim geopolitičkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Srbije i SAD.

Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja održivog rešenja za zaštitu srpskog stanovništva na KiM i očuvanje svojih nacionalnih interesa.

Potvrdili smo i zajedničku opredeljenost da nastavimo dalje unapređenje srpsko-američkih odnosa – napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

 

 

Predsednik Vučić najpopularniji političar u Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro će u Beogradu biti domaćin Si Đinpingu, predsedniku Kine, druge ekonomske sile na svetu (nije daleko dan ni kada će izbiti na prvo mesto), koja je predvodnik globalnog ekonomskog rasta, nezaobilazni politički i bezbednosni činilac na planeti. Taj njihov, deveti po redu, zvanični susret, potvrda je, kako ističu, čeličnog prijateljstva dve države.

Ono što je, međutim, široj javnosti kod nas manje poznato jeste to da je Aleksandar Vučić ubedljivo najpopularniji strani državnik u Narodnoj Republici Kini. I to ne bez razloga…

Odavno za Vučića Kinezi imaju samo reči hvale. Njegova popularnost rasla je iz godine u godinu, a naklonost kineske javnosti dodatno je porasla, kako su za Srpski telegraf ispričali ljudi koji dobro poznaju unutrašnje prilike u Kini, nakon nedavnog intervjua koji je naš šef države dao državnoj kineskoj globalnoj televizijskoj mreži (CGTN).

– Nije nepoznato da je bilo Srba koje su Kinezi bukvalno obožavali. Kao što je to legendarni Velimir Bata Živojinović, a zbog filma „Valter brani Sarajevo“, bez čijeg emitovanja se ne može zamisliti proslava kineske Nove godine. Ili Novak Đoković. Ali je sad predsednik Vučić superstar, ne možete ni da zamislite. Svako ko ima priliku da dođe biće iznenađen koliko je popularan i među običnim svetom. Nema taksiste da ne zna ko je Vučić. Čim taksista čuje da ste iz Srbije prvo će vas pitati za Vučića – ispričao je jedan od naših sagovornika.

žU tom intervjuu za CGTN, objavljenom 26. februara, koji ima nekoliko stotina miliona pregleda, što za naše srpske (pa i evropske) pojmove deluje nezamislivo, Vučić je, između ostalog, naveo da je politika Srbije, u vezi s Tajvanom, politika jedne Kine i da će tako biti i u budućnosti. Ne treba ni govoriti koliko se takav stav ceni u Kini. I u državnom rukovodstvu i među običnim ljudima.

Dolazak Đinpinga predsednik je najavljivao kao dolazak „iskrenog srpskog prijatelja i velikog lidera, ne samo Kine, već jednog od najznačajnijih svetskih lidera“ u Beograd.

BONSU VIDEO